Če rešitev prebežniške krize na evropski ravni ne bo delovala, je Avstrija pripravljena tudi na bolj neugodne scenarije, kot so izgredi migrantov. Foto: EPA
Če rešitev prebežniške krize na evropski ravni ne bo delovala, je Avstrija pripravljena tudi na bolj neugodne scenarije, kot so izgredi migrantov. Foto: EPA
Avstrijci pripravljeni na izgrede prebežnikov

Kot je za Radio Slovenija poročal Lojze Kos, so statisti tako kot pred tedni v Šentilju oziroma Špilju uprizorili agresivnost migrantov, in če sodimo po obsežnosti obrambnih in samozaščitnih akcij, se nezaželenim morebitnim prebežnikom resnično ne pišejo dobri časi.

Doskozil: Vaje niso usmerjene proti Sloveniji
Toda po zagotavljanju obrambnega ministra Hansa Petra Doskozila obrambne vaje niso usmerjene proti Sloveniji ali zapiranju schengenskih meja. "Jasno je, da bomo nadzorovali mejo. Današnja vaja je ena najobsežnejših v zadnjem desetletju ob slovensko-koroški meji, vendar naj poudarim, da je zgolj obrambna. Seveda pa se pri obvladovanju begunske krize zavedamo sodelovanja s sosedami, še posebej s Slovenijo in tudi Nemčijo," je dejal prvi mož avstrijske vojske minister Doskozil.

Vaje le manever pred razpravo o varčevalnih ukrepih?
Da tokratna vojaška vaja resnično ne napoveduje zaostrovanja schengenskih kontrol, dokazuje odločitev avstrijske vlade, da z mejnih prehodov pokliče več kot 200 policistov in 400 vojakov. Morda imajo prav tisti, ki menijo, da je vojska izvedla obe medijski predstavi za boljša izhodišča pred vročo razpravo o varčevalnih ukrepih v vojaškem proračunu v letošnjem in prihodnjih letih.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Avstrijci pripravljeni na izgrede prebežnikov