Stranki ÖVP in SPÖ, ki sta sodelovali v vladi, se pred volitvami tožita. Foto: Reuters
Stranki ÖVP in SPÖ, ki sta sodelovali v vladi, se pred volitvami tožita. Foto: Reuters
FPÖ
Skrajno desni FPÖ Heinz-Christiana Stracheja se za glasove poteguje z geslom Poštenost. Foto: Reuters

Kurz, 31-letni vodja Avstrijske ljudske stranke (ÖVP), je v oddaji Kerna in njegove socialdemokrate (SPÖ) spet obtožil, da so pomagali širiti antisemitske in ksenofobne "lažne novice" o njem. Tekmeca je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA obtožil, da je s tem "zastrupil" avstrijsko politiko.

Za vzpostavitvijo dveh lažnih strani na družbenem omrežju Facebook naj bi namreč stal nekdanji Kernov svetovalec, sporni izraelski predstavnik za stike z javnostjo Tal Silberstein. Kern sicer zanika vsakršno odgovornost za ta škandal, vendar je to močno škodovalo ugledu stranke, ki se ji tudi zaradi te afere obeta precejšen udarec na nedeljskih parlamentarnih volitvah in najverjetneje šele tretje mesto za ÖVP-jem in FPÖ-jem.

Kern je na soočenju trdil, da so v ÖVP-ju skušali podkupiti člane Silbersteinove ekipe, da bi jim posredovali informacije o svojih dejavnostih. "Ne igrajte žrtvenega jagnjeta. Z vami sem delal 15 mesecev," je dejal Kern, ki je kanclerski položaj prevzel maja lani.

Stranki se medsebojno tožita
Obe stranki, ki sta sestavljali vlado, dokler se ni ÖVP spomladi letos odločil za odhod iz koalicije, sta zaradi te afere, ki naj bi najbolj koristila njunim tekmecem - skrajno desnim svobodnjakom (FPÖ) - sprožili tožbi druga proti drugi.

Kurz s skrajno desnico bolj prijateljsko
Kurz se je po Kernu v nedeljo soočil tudi z vodjo FPÖ-ja Heinz-Christianom Strachejem, ki pa je, kot ugotavlja APA, potekal precej mirneje in bolj prijateljsko. Tudi vsebinsko sta se oba precej strinjala - od tega, da bo treba znižati davčne obremenitve, do zaostrovanja politike priseljevanja. Izrekla sta se tudi proti nadaljnji centralizaciji EU-ja.

Kurz v Stracheju vse bolj vidi glavnega tekmeca za kanclerski položaj, po drugi strani pa tudi kot potencialnega partnerja v vladi. Vendar je njega in FPÖ opozoril, da bo pogoj za sodelovanje le proevropska vlada, z idejo t. i. "Öxita", odhoda Avstrije iz EU-ja, pa da se ne namerava spogledovati.

Proti Kernu Kurz bolje, proti Stracheju slabše
Glede na kratko anketo, ki so jo opravili po soočenjih, se je v dvoboju Kern-Kurz bolje odrezal drugi. Kurz je namreč prepričal 47 odstotkov vprašanih, Kern pa 38 odstotkov.

Na soočenju s Strachejem pa je Kurz glede na anketo pustil slabši vtis. Prepričal je 36 odstotkov vprašanih, medtem ko jih je Stracheja za zmagovalca označilo 43 odstotkov. V anketi je sodelovalo 500 ljudi.