V Avstriji vsak dan vloži prošnjo za azil 370 ljudi, večina iz Sirije in Afganistana. Foto: Reuters
V Avstriji vsak dan vloži prošnjo za azil 370 ljudi, večina iz Sirije in Afganistana. Foto: Reuters
Sirski begunci
Največ prosilcev za azil v Avstriji je iz Sirije in Afganistana. Foto: Reuters

"Sprašujem se, zakaj se tega nismo domislili že prej," pravi 24-letna Avstrijka Simone Fidler, ki je skupaj s prijateljico Patricio Harti prek pobude 'Flüchtlinge Willkommen' v svoj dom sprejela Ucheja Daniela (25), begunca iz Nigerije. "To je popolnoma logično. Ljudje morajo spati v šotorih, medtem pa je toliko prostih sob," je Simone obrazložila svojo odločitev po navedbah spletne strani Al Džazira.


'Flüchtlinge Willkommen'
ali 'Dobrodošli, begunci' je humanitarna iniciativa, ki so jo pred devetimi meseci v Nemčiji sprožili posamezniki, ki so hoteli, da družba begunce sprejme na spoštljiv in human način. "Menimo, da begunci ne bi smeli biti stigmatizirani in izobčeni, s tem, ko so nastanjeni v prenatrpanih azilnih domovih. Namesto tega bi jih morali toplo sprejeti. Verjamemo, da lahko ustvarimo bolj humano družbo, ki bo naklonjena beguncem," je neprofitna organizacija napisala na svoji spletni strani.

Ideja je preprosta, posamezniki, ki imajo prazno ležišče, sobo za goste ali stanovanje, tega lahko oddajo beguncu. Za koliko časa, je odvisno od njih. Denar za najemnino pomaga z majhnimi zneski zbrati celotna skupnost prijateljev, znancev in družine osebe, ki oddaja prosta prenočišča. "Sicer pa si begunci stroške življenja plačujejo sami s svojim denarjem ali s podporo, ki jo dobijo od države," pravijo v organizaciji, v kateri poudarjajo, da namen akcije ni "zaslužiti", temveč pomagati.

370 prošenj za azil na dan
V prvem četrtletju letošnjega leta je med članicami EU-ja Avstrija tretja država, v kateri se je povečalo število beguncev, ki prosijo za azil. Avstrija prejme na mesec tisoč prošenj za azil. V prenatrpanih centrih na jugu Dunaja je kar 3.200 prosilcev, center pa ima na voljo le 900 ležišč, poroča Al Džazira.
Avstrijska skupina preiskovalnih novinarjev je preverila stanje v treh azilnih hišah, ki so v lasti države, in ugotovila, da imata dva popolnoma neustrezne razmere za bivanje. Prenatrpane zgradbe so tudi neustrezne za bivanje, saj so v njih našli plesen in sledove zamakanja, poroča Al Džazira. "To je kot loterija. Lahko je vse v redu, lahko pa je bivališče pet kilometrov oddaljeno od najbližje trgovine, lahko pa je najemnik nacist," je dejal Florian Skrabal iz novinarske skupine Dossier.

Protesti proti azilnim centrom
Poleg tega člani humanitarnih organizacij v Avstriji opozarjajo, da je nastanitev prosilcev za azil v odročnih krajih neproduktivna, saj jih z njo izolirajo. "V teh krajih pogosto tamkajšnji prebivalci nasprotujejo prihodu prosilcev za azil, zato s tem ne pripomorejo k njihovi integraciji. Pogosto nimajo dostopa do tečajev učenja nemščine ali pa so ti v zelo oddaljenih krajih."

Stranka Avstrijska svobodnjaška stranka (FPO) in Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) sta pred kratkim izvedla proteste proti odprtju novih azilnih domov in nastanitev za prebežnike v Assiachu na avstrijskem Koroškem, saj naj bi škodovali tamkajšnjemu turizmu.