Nuna zre na hišo groze Josefa Fritzla v avstrijskem Amstettnu. Foto: Reuters
Nuna zre na hišo groze Josefa Fritzla v avstrijskem Amstettnu. Foto: Reuters
Josef Fritzl
Josef Fritzl - avstrijska pošast. Foto: Reuters
Bi se avstrijska tragedija lahko zgodila tudi pri nas?

73-letni Avstrijec Josef Fritzl, ki je več kot 24 let v kleti držal zaprto svojo hčerko Elisabeth, ki jo je že od zgodnje mladosti dalje tudi spolno zlorabljal, je najverjetneje večkrat posilil tudi svojo vnukinjo - ki mu je bila kot plod posilstva Elisabeth hkrati tudi hči - Kerstin, ki jo je imel prav tako zaklenjeno v skrvni kleti svoje hiše v Amstettenu, je objavil britanski časopis The Sun.

Josef naj bi po tem, ko mu je njegova hči zaradi dolgoletnega življenja v zaporu brez oken prenehala biti privlačna, začel zlorabljati danes 19-letno Kerstin, najstarejšo izmed šestih preživelih otrok, ki jih ima z Elisabeth (sedmi naj bi umrl pri porodu).

19-letnica Fritzlova spolna sužnja?
Policija se boji, da je Fritzl uporabljal Kerstin kot svojo spolno sužnjo, a tega ne more potrditi, ker je nesrečno dekle trenutno v komi, potem ko ji je zaradi še neznane bolezni odpovedalo več organov. Kerstin, ki je vse življenje preživela v temnici, je v bolnišnici že od 19. aprila, prav z njenim sprejemom v bolnišnico pa se je začel razkrivati primer, ki je šokiral Avstrijo in svet.

"Njeno stanje je izjemno resno in ne moremo je zaslišati, ker je nezavestna. Morali bomo počakati, da nadaljujemo preiskavo," je povedal Albert Reiter, zdravnik, ki zdravi Kerstin, in dodal, da se stanje njegove pacientke kljub vsemu počasi izboljšuje.

Labirint hodnikov do poltonskih vrat
Policija je včeraj odkrila, da so Elisabeth in njeni trije otroci - Kerstin, Stefan (18) in Felix (5) - bili zaprti v 35 kvadratnih metrov velikem prostoru, do katerega se je dostopalo skozi osem vrat. Prva, težka pol tone, so bila narejena iz jekla in betona in so se odpirala z električno kodo, da pa bi se prišlo do tajne celice skozi labirint tunelov in sob, je bilo treba odpreti še sedem vrat.

Zaprti otroci so se medtem v teh dneh srečali s svojim bratom Alexandrom (12) in sestrama Liso (16) in Moniko (15), ki jih je pošastni oče odločil vzgajati s svojo soprogo Rosemarie, kateri naj bi dejal, da so otroci Elisabeth, za katero je trdil, da je pobegnila z nekim kultom, otroke pa pustila pred vrati.

Prostitutke so se ga bale
Oglasil pa se je tudi barman v javni hiši, v katero je zahajal Fritzl, in povedal, da so se nekatere njegove prostitutke tako bale Josefovih perverznosti, da so mu odrekle usluge. Upokojeni električni inženir, ki je ženskam rad zadajal bolečino, naj bi od njih zahteval, da se obnašajo kot trupla.

Barman bordela v Linzu je dejal tudi, da je bil Fritzl redna stranka šest let in je imel sloves izredno oblastnega človeka: "95 odstotkov gostov je popolnoma normalnih, trije odstotki so rahlo "iztirjeni", a Fritzl je sodil med zadnje dva odstotka ekstremnih perverznežev, ki imajo skoraj gotovo duševne motnje." Nekatere prostitutke so ga zaradi tega zavrnile kot stranko, kar je v njihovem poslu izredno redko.

Prostitucija je v Avstriji legalna, "Fritzlov" bordel Villa Ostende pa zaračunava svojim strankam 150 evrov na uro.

K. S.

Bi se avstrijska tragedija lahko zgodila tudi pri nas?