Norbert Hofer v kampanji uporablja slogan
Norbert Hofer v kampanji uporablja slogan "Z Božjo pomočjo". Foto: EPA

Ocenili so, da je predsedniški kandidat svobodnjakov (FPÖ) v svojem geslu "Z božjo pomočjo" zlorabil božje ime. Hoferjev FPÖ je v petek predstavil geslo pred ponovljenim drugim krogom volitev, ki bodo 4. decembra, s katerim želi stranka poudariti svojo "močno zakoreninjenost v krščanskih in zahodnih vrednotah". Eno od gesel je še "Norbert Hofer. S srcem in dušo za Avstrijo".

Predstavniki Protestantskih cerkva, med katerimi je tudi luteranski škof Michael Bünker, so poudarili, da Bog v Svetem pismu ni samo zahodni in krščanski Bog, ampak je univerzalen Bog, ki varuje šibke, revne in ranljive ljudi. "Sklicevanje na Boga za politične cilje in posreden napad na druge kulture in vere pomeni zlorabo njegovega imena in vere," so izpostavili. Stranka, ki ima odkrito ksenofobno politiko, je kritike zavrnila, češ da je to geslo prišlo neposredno iz srca Hoferja, ki je iz katoliške vere prestopil v protestantsko.

Zaradi napak pri štetju razveljavljen drugi krog
Drugi krog predsedniških volitev je v Avstriji potekal že 22. maja, ko je na njih zmagal neodvisni kandidat Alexander Van der Bellen, a je bil izid izredno tesen in so zmagovalca odločile šele glasovnice, ki so prispele po pošti. Razlika med kandidatoma je bila le dobrih 30.000 glasov.

Po pritožbi svobodnjakov je avstrijsko ustavno sodišče zaradi napak pri štetju glasovnic, prispelih po pošti, drugi krog razveljavilo. Ponovljeni drugi krog predsedniških volitev bi moral potekati 2. oktobra, a so ga zaradi zapletov z ovojnicami za glasovanje po pošti nato preložili na 4. december.