Avstrijski minister Sobotka zagovarja večji nadzor nad mejami in še več deportacij prebežnikov. Foto: Reuters
Avstrijski minister Sobotka zagovarja večji nadzor nad mejami in še več deportacij prebežnikov. Foto: Reuters

Sobotka, član konservativne Ljudske stranke, je pozval članice EU-ja k pospešitvi vračanja prebežnikov, ki so jim zavrnili prošnjo za azil. "Širitev Frontexa je prvi korak v pravi smeri, vendar jih mora slediti še več, če želimo zaščititi zunanje meje EU-ja," je glede nadzora Unije v Sredozemskem morju dejal v pogovoru za nemški časnik Die Welt.

Minister je dejal, da gre za paradoks, ko ljudi, neprimernih za dodelitev azila, ne morejo vrniti v njihove države. Po njegovih besedah ljudje ne bodo nehali prihajati, če jim bo EU še naprej dopuščal vložitev prošenj za azil po tistem, ko jih bo rešil s čolnov v Sredozemskem morju. Spomnimo, avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je junija dejal, da bi bilo treba prosilce za azil v članicah EU-ja zadržati na otokih, neposrednega dostopa do Evrope pa jim ne bi smeli dovoliti.

Avstrija je bila kritizirana zaradi napovedi, da bo kljub schengenskemu območju znova uvedla kontrole na meji z Italijo. Do napovedi je bila kritična tudi Nemčija, čeprav je pred letom dni sama uvedla kontrolo na meji z Avstrijo.

Notranji ministri spet o migracijah
Sobotka je za Die Welt spregovoril pred današnjim zasedanjem notranjih ministrov EU-ja v Luxembourgu. Ministri se bodo posvetili predvsem vprašanjem, povezanim z migracijami. Seznanili se bodo z razmerami v Sredozemlju in uresničevanjem marčevskega dogovora med EU-jem in Turčijo, razpravljali pa bodo tudi o ukrepih za nadzor nad zunanjimi mejami EU-ja in reformi skupnega evropskega azilnega sistema.