Glasovanje za zmagovalko za vzhodnoevropski sedež v Varnostnem svetu se bo nadaljevalo v ponedeljek popoldne po srednjeevropskem času. Foto: EPA
Glasovanje za zmagovalko za vzhodnoevropski sedež v Varnostnem svetu se bo nadaljevalo v ponedeljek popoldne po srednjeevropskem času. Foto: EPA
Samuel Žbogar
Slovenski zunanji minister je prepričan, da Azerbajdžan vodi nepošteno kampanjo, ko opozarja na napake tekmice. Slovenija je ves čas izpostavljala samo svoje prednosti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Vodja oddelka za mednarodne odnose azerbajdžanske vlade Novruz Mamadov je povedal, da ima Azerbajdžan velike možnosti, da postane nestalna članica Varnostnega sveta za obdobje med letoma 2012 in 2013. Ob tem je dodal, da bodo nekateri postopki potekali še do ponedeljka in da se bodo pogovori s številnimi državami, ki podpirajo kandidaturo Azerbajdžana, nadaljevali. Omenil je, da Azerbajdžan podpirajo Rusija, Kitajska, Turčija, Pakistan, Iran in Kazahstan.

Mamadov pričakuje, da bo tudi Slovenija do ponedeljka še izvajala določene dejavnosti, in si želi, da nobena stran ne bo izvajala pritiskov, razen propagande, ker naj bi bil položaj že zdaj dovolj napet. Če bi se razmerje v podpori od petka spremenilo, bi to po Mamadovih besedah pomenilo, da se je izvajal močan pritisk na države in da so spremenile stališče. "To bi bilo obžalovanja vredno," je prepričan Mamadov.

"Države so se prestrašile zmage Azerbajdžana"
Azerbajdžanski predstavnik je povedal tudi, da so se nekatere države prestrašile zmage Azerbajdžana nad kandidatko Evropske unije, zato so volitve v petek hitro ustavili in jih prestavili na 24. oktober. Volitve so sicer ustavili, saj je potekel zanje predviden čas do 18. ure po krajevnem času. Predsednik Generalne skupščine Nasir Abdulaziz Al Naser je o tem obvestil zbrane, Azerbajdžan pa je nato s podporo Rusije izsilil še deveti krog, ki mu prav tako ni prinesel potrebne večine.

Žbogar se pritožuje nad negativno kampanjo Azerbajdžana
Nad azerbajdžanskim pridobivanjem glasov se že ves čas pritožuje Slovenija. Zunanji minister Samuel Žbogar je tekmico javno obtožil izvajanja negativne kampanje in vztrajal pri tem, da je bila slovenska kampanja ves čas pozitivna oz. se je ukvarjala izključno s prednostmi Slovenije, ne pa s pomanjkljivostmi nasprotnikov. V soboto je na svojem profilu na Twitterju zapisal: "Kličem kolege po svetu in postajam res žalosten, ko s prve roke slišim, kako si Azerbajdžan utira pot v VS. Hvala bogu, da nimamo nafte in plina."

Največji razlog za morebitni poraz Slovenije bo po vsej verjetnosti to, da je članica Evropske unije, ki bi imela tako prihodnje leto v Varnostnem svetu kar pet članic, kar je neprimerljivo več, kot ima glasov v Generalni skupščini ZN-a. Precej večja Organizacija islamske konference jih bo imela ob morebitni zmagi Azerbajdžana tri, saj sta bila v petek za nestalni članici izvoljena tudi Pakistan in Maroko.

Po devetih krogih se glasovanje nadaljuje v ponedeljek
Potem ko je v devetem krogu glasovanja za vzhodnoevropski sedež v Varnostnem svetu za leti 2012 in 2013 Azerbajdžan dobil 113 glasov, Slovenija pa 77, so nadaljnje glasovanje prekinili do ponedeljka. Zadnjo nestalno članico Varnostnega sveta v letošnjem krogu bodo volili takoj po volitvah novih članic ekonomsko-socialnega sveta Združenih narodov, ki se bodo začele ob 16. uri po srednjeevropskem času.

V prvem krogu glasovanja je iz tekmovanja izpadla Madžarska, ki je prejela 52 glasov, Slovenija je dobila 67 glasov, Azerbajdžan pa 74 glasov. Od tretjega do petega kroga je Slovenija vodila za nekaj glasov, v šestem krogu pa se je zgodil preobrat in se je začela sreča nagibati na stran Azerbajdžana, ki je do devetega kroga prednost povečal že za 36 glasov. Za izvolitev bi ena izmed držav potrebovala dvotretjinsko večino.

Glasovanje, dokler ena država ne dobi zadostne večine
Kot je znano, je za izvolitev v Varnostni svet potrebna dvotretjinska večina oddanih glasov, glasovanje pa poteka toliko časa, dokler ena država ne zbere potrebnih glasov. Običajno je sicer, da se država, ki zaostaja za 30 ali več glasov, odpove kandidaturi, a so v slovenski delegaciji že na začetku napovedali, da bodo glede na umazano kampanjo Azerbajdžana vztrajali do konca.

V petek so nove nestalne članice Varnostnega sveta za leti 2012 in 2013 postale Maroko, Pakistan, Gvatemala in Togo, z novim letom pa se bodo od Varnostnega sveta poslovili Bosna in Hercegovina, Gabon, Nigerija, Libanon in Brazilija.