Bo Slovenija dobila svoj stolček v VS-ju? Foto: EPA
Bo Slovenija dobila svoj stolček v VS-ju? Foto: EPA
Glasovalni listič
Glasovnica, ki jo je na svojem Twitterju objavil Žbogar. Foto: Twitter
Darilca
Minister Žbogar je objavil tudi fotografijo darilc, s katerimi so kandidatke pred samim glasovanjem simbolično obdarile udeležence v dvorani. Foto: Twitter
Slovenija za sedež v VS-ju

Glasovanje se je začasno končalo po devetem krogu. Po njem je svojo prednost le še povišal Azerbajdžan, toda zaradi pozne ure so nadaljnje glasovanje preložili na ponedeljek.
Generalna skupščina ZN-a bo tako po dvodnevnem odmoru nadaljevala volitve petih novih nestalnih članic Varnostnega sveta za obdobje 2012-2013. Štirje sedeži so že zapolnjeni, odloča se le še o sedežu, ki pripada vzhodnoevropskim državam.

V devetem krogu glasovanja je Azerbajdžan prejel 113 glasov, kar je tri glasove več, kot jih je prejel v prejšnjem krogu, Slovenija pa je prejela 77 glasov. Tudi v devetem krogu se je glasovanja vzdržala samo ena država.

V osmem krogu glasovanja se je tehtnica nagnila še bolj na stran Azerbajdžana, saj je ta prejel 110 glasov, Slovenija pa le 80. Znova se je glasovanja vzdržala samo ena država.

Že v sedmem krogu glasovanja je Azerbajdžan povečal svoje število glasov in jih dobil 100, Slovenija 91, en glas je dobila Estonija, ki pa je izpadla že po prvem krogu.

Za zmago je treba zbrati dve tretjini glasov od 193 držav članic ZN-a, kar pomeni 129 glasov oziroma dve tretjini oddanih glasovnic, ker včasih katera izmed držav ne glasuje. Glasovanje poteka, dokler ena država ne dobi potrebnih 129 glasov.

Po nekaj več kot desetih letih se za sedež vzhodnoevropske skupine sistema ZN-a znova poteguje tudi Slovenija, ki je za izpraznjeni sedež Bosne in Hercegovine tekmovala z Azerbajdžanom in Madžarsko.

Slovenija s 67 glasovi v drugi krog
V prvem krogu je glasovalo vseh 193 članic ZN-a. Največ glasov v naši skupini je dobil Azerbajdžan, in sicer 74, na drugem mestu je Slovenija s 67 glasovi in tretja Madžarska z 52 glasovi.

V drugem krogu sta se tako pomerila Azerbajdžan in Slovenija, a sta obe državi dobili premalo glasov za izvolitev. Od 193 je bilo veljavnih 188 glasovnic. Pet jih je bilo neveljavnih, ena država pa se je vzdržala. Slovenija je prejela 97, Azerbajdžan pa 90 glasov.

V tretjem krogu je glasovalo 193 članic. Veljavnih je bilo 192 glasovnic, ena država pa se je znova vzdržala. Za izvolitev bi bilo v tem krogu potrebnih 128 glasov. Slovenija jih je dobila 99, Azerbajdžan pa 93.

Pred četrtim glasovanjem je bila dveurna prekinitev, ki sta jo obe državi izkoristili za lobiranje. V četrtem poskusu je Slovenija dobila 98 glasov, Azerbajdžan znova 93. V petem krogu je razmerje glasov ostalo enako, en glas je dobila Madžarska.

V šestem krogu glasovanja je glasove oddalo 192 držav, ena se je vzdržala. Potem ko je bila z izjemo 1. kroga v vodstvu Slovenija, je v šestem poskusu sledil preobrat; Azerbajdžan je dobil 96 glasov, Slovenija enega manj. En glas je dobila Estonija.

Uspeh že drugi krog
Po treh krogih glasovanja je slovenski zunanji minister Samuel Žbogar dejal, da je zelo zadovoljen, da je Slovenija v vodstvu, in dodal, da je bil velik uspeh že uvrstitev v drugi krog.

"Premagali smo Madžarsko, ki je večja država in je pred kratkim predsedovala EU-ju. Krogi se bodo nadaljevali in mislim, da bomo dobili večino," je dejal Žbogar in dodal, da bodo zdaj k podpori pozvali še nekaj držav.

"Še dobro, da sem si letalsko vozovnico kupil šele za soboto," je dejal Žbogar in dal vedeti, da se bo lahko tekma še vlekla. Minister je še dodal, da ga izjemno veseli velika podpora v Sloveniji, saj je dobil številna pozitivna sporočila.

"V Sloveniji potrebujemo pozitivno zgodbo, ki bi nam malo vrnila samozavest," je dejal minister. Žbogar je tudi zatrdil, da ni nobenega razloga, da bi odnehali. Dokler bo Slovenija vodila, bo vodila do zmage.

Prizadevanja Slovenije
Slovenski diplomati so zadnje dni pred volitvami vložili še dodatna prizadevanja za pridobivanje podpore med članicami ZN-a. V New Yorku je tako od torka tudi Žbogar, ki se udeležuje tudi volitev.

Slovenska delegacija pri ZN-u pod vodstvom veleposlanice Sanje Štiglic pa je v četrtek na Manhattnu priredila sprejem za vse veleposlanike držav članic ZN-a.

Slovenija je že bila članica VS-ja ZN-a, in sicer v letih 1998 in 1999. Izkušnje iz tedanjih časov so ena izmed glavnih prednosti Slovenije, poleg načelne zunanje politike, ki se doslej ni spreminjala s spremembami vlade, in posluha za težave članic ZN-a.

Izvoljeni Maroko, Pakistan, Gvatemala in Togo
V afriški skupini so se za sedeža Gabona in Nigerije potegovali Mavretanija, Maroko in Togo. Maroko je v prvem krogu prejel 151 glasov in že takoj postal nova nestalna članica, medtem ko sta se za še en izpraznjen sedež pomerila Togo in Mavretanija.

V tretjem krogu je dovolj glasov v dvoboju z Mavretanijo zbral Togo, ki je prejel 131 glasov.

V azijski skupini sedež v VS-ju zapušča Libanon, za nasledstvo pa sta se borila Pakistan in Kirgizija. Z minimalno večino 129 glasov je sedež osvojil Pakistan.

Nova nestalna članica je postala Gvatemala, ki v svoji skupini ni imela nobenega nasprotnika. Prejela je 191 glasov.

Slovenija za sedež v VS-ju