Afganistanska vojska (z mednarodno podporo) je letos prvič postala večji krvnik civilistov od talibanov in drugih skrajnih skupin v državi. Foto: EPA
Afganistanska vojska (z mednarodno podporo) je letos prvič postala večji krvnik civilistov od talibanov in drugih skrajnih skupin v državi. Foto: EPA

Od 1. januarja do 31. marca je misija Združenih narodov v Afganistanu (Unama) zaznala skupno 581 smrtnih žrtev in 1.192 ranjenih civilistov. Med njimi je bilo tudi 150 mrtvih in 432 ranjenih otrok.

Poročilo Uname za prvo letošnje četrtletje navaja, da so afganistanske sile in mednarodne sile povzročile smrt 305 civilistov, teroristične oziroma uporniške skupine pa 227.

Sorodna novica Poročilo ZN-a: Lani rekordno število mrtvih civilistov v Afganistanu

Za večino smrtnih žrtev so odgovorni letalski napadi ali iskalne akcije na tleh, ki jih izvajajo predvsem afganistanske sile s podporo ZDA. Večino letalskih napadov izvajajo ameriška letala.
Druge države, ki v Afganistanu delujejo v okviru operacije Nata, tam zagotavljajo logistično ali tehnično pomoč. Napade sicer izvaja tudi pred kratkim vzpostavljeno afganistansko vojaško letalstvo.

V poročilu Unama poziva afganistanske in mednarodne sile, naj raziščejo navedbe o civilnih žrtvah, objavijo izsledke raziskave in žrtvam oz. svojcem zagotovijo primerno odškodnino.

Najmanj civilnih žrtev od leta 2013

Za večino smrti so odgovorni letalski napadi in iskalne akcije na tleh. Foto: EPA
Za večino smrti so odgovorni letalski napadi in iskalne akcije na tleh. Foto: EPA

Skupno število smrtnih žrtev v prvem četrtletju je sicer najnižje od leta 2013, poudarja Unama, ki podatke o smrti civilistov v Afganistanu zbira od leta 2009. Število mrtvih je 23 odstotkov nižje kot v enakem časovnem obdobju lani. Manjše število civilnih žrtev je posledica manj samomorilskih bombnih napadov. Teh je bilo kar 76 odstotkov manj.

Unama poudarja, da je dejavnik za manjše število napadov najverjetneje tudi huda zima, zaradi katere so bili napadi težje izvedljivi, poroča Guardian. Ni jasno, ali so imela vpliv na manj napadov tudi mirovna pogajanja.

ZDA si "prizadevajo za natančnost"

Tiskovni predstavnik ameriških sil v Afganistanu Dave Butler je v odzivu na poročilo izjavil, da se oborožene sile ZDA držijo najvišjih standardov in si v svojih operacijah prizadevajo za natančnost.

"Pridržujemo si pravico do samoobrambe, pa tudi obrambe afganistanskih sil. Najboljši način za končanje trpljenja nevojskujočih je konec spopadov in dogovorjeno zmanjšanje nasilja na vseh straneh," je še navedel Butler.

Ameriška vojska je leta 2017 v Afganistanu okrepila vojaške operacije, saj je ameriški predsednik Donald Trump takrat odpravil nekatere omejitve pri bombardiranju položajev talibanov.