ZDA so napadle Afganistan leta 2001, v tej državi pa so še naprej vojaško prisotne. Foto: Reuters
ZDA so napadle Afganistan leta 2001, v tej državi pa so še naprej vojaško prisotne. Foto: Reuters

"ZDA so pred meseci ugotovile, da je ruska enota, ki je bila povezana s poskusi atentatov in drugimi tajnimi operacijami v Evropi za destabilizacijo Zahoda, lani skrivaj ponujala nagrade za uspešne napade na ameriške in koalicijske vojake. Islamski skrajneži ali oboroženi kriminalni elementi so pobrali nekaj denarja za nagrade," poroča New York Times in navaja, da je bilo lani v Afganistanu ubitih 20 Američanov, a da ni jasno, koliko od tega lahko pripišejo ruskim nagradam.

"Ugotovitve obveščevalcev so bile predstavljene predsedniku Trumpu in svet za nacionalno varnost Bele hiše je konec marca razpravljal o tem. Uradniki so razvili seznam možnih odgovorov na rusko provokacijo. Med predlogi je bila diplomatska pritožba v Moskvo z zahtevo, da se to nemudoma preneha. Na seznamu so bile tudi razne sankcije in drugi možni odgovori, vendar Bela hiša do zdaj ni odobrila nobenega," poroča časopis, ki je, kot kaže, poročilo dobil od obveščevalcev, ki so bili jezni zaradi pomanjkanja ukrepanja Bele hiše.

"Vsaka vpletenost Rusije s talibani, ki bi povzročila smrt ameriških vojakov, bi bila huda stopnjevanje tako imenovane hibridne ruske vojne proti ZDA. To je strategija destabilizacije sovražnika s kombinacijo kibernetskih napadov, širjenjem lažnih novic ali tajnih vojaških operacij, ki se lahko zanikajo," navaja New York Times.

Po poročanju BBC-ja je Bela hiša zanikala, da sta bila bodisi predsednik Donald Trump bodisi podpredsednik Mike Pence obveščena o domnevnih ruskih plačilih za napade na ameriške vojake.

Moskva: Ameriški obveščevalci bi si lahko izmislili kaj bolj izvirnega

Rusko ministrstvo za zunanje zadeve je obtožbe zanikalo. Sporočilo je, da gre za nov dokaz nizkih intelektualnih sposobnosti ameriške obveščevalne skupnosti, ki bi si lahko izmislila kaj bolj izvirnega, prišla pa je na dan s to neumnostjo.

"Kaj drugega pa se lahko pričakuje od obveščevalcev, ki so tako hudo zatajili v 20 letih vojne v Afganistanu," je sporočilo rusko ministrstvo.

Poročanje New York Timesa so odločno zanikali tudi talibani. "Naši napadi in atentati so potekali že v prejšnjih letih in to smo počeli z lastnimi sredstvi," je za časnik dejal predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid. Kot je še dejal, so prenehali napadati ameriške in Natove sile, potem ko so se februarja dogovorili o postopnem umiku in umiku sankcij. V zameno so talibani obljubili, da na območjih pod njihovim nadzorom ne bodo dovolili delovanja skrajnih skupin.

ZDA so napadle Afganistan manj kot mesec dni po terorističnih napadih Al Kaide 11. septembra 2001, vojna v Afganistanu pa je najdlje trajajoča ameriška vojna do zdaj.