Premierka je izključila možnost, da Nova Zelandija znova uvede smrtno kazen. Foto: Reuters
Premierka je izključila možnost, da Nova Zelandija znova uvede smrtno kazen. Foto: Reuters

"Treba je obrniti vsak kamen, da pridemo do odgovorov, kako se je lahko to teroristično dejanje zgodilo ter ali in kakšne so bile možnosti, da bi ga lahko preprečili," je dejala Ardernova.

Kraljeva preiskovalna komisija je najvišja sodna preiskava po novozelandskem pravu, odkrila pa naj bi, kako je lahko en sam oboroženi napadalec ubil 50 ljudi v napadih, ki sta pretresla svet. Odkrila naj bi tudi, kako je napadalec prišel do orožja ter kakšna je bila vloga varnostnih in obveščevalnih agencij, je dejala Ardernova in dodala: "Odgovoriti moramo na vprašanje, ali bi lahko vedeli in ali bi morali vedeti več."

Novozelandske tajne službe so sicer zaradi napada podvržene ostrim kritikam. "Nova Zelandija ni država nadzora (...) vendar je treba dobiti odgovore na vprašanja," je še pojasnila novozelandska premierka.

50 žrtev iz Christchurcha se spominjajo že več dni. Foto: Reuters
50 žrtev iz Christchurcha se spominjajo že več dni. Foto: Reuters

Preiskava se bo osredotočila na vprašanje, ali so novozelandske varnostne službe ustrezno usmerjale svoje vire in ali so obstajala poročila, ki bi jih lahko ali bi morala sprožiti alarme pred napadom.

Verjel v "belo nadvlado"

Nova Zelandija: Podrobna preiskava okoliščin napada na mošejo

Desničarski skrajnež iz Avstralije Brenton Tarrant je 15. marca v napadu na dve mošeji v Christchurchu ubil 50 ljudi, med njimi tudi otroke. Obtoženi morilec je v svojem manifestu izražal sovraštvo do beguncev in priseljencev. Napad naj bi izvedel iz maščevanja muslimanom za teroristične napade. 28-letnika so za zdaj obtožili enega samega umora in ostaja v zaporu do 5. aprila, ko bo moral spet pred sodišče in bodo obtožnico verjetno razširili.

Premierka Nove Zelandije je prejšnji teden napovedala prepoved polavtomatskega orožja in polavtomatskih pušk vojaškega stila, ki jih je mogoče enostavno predelati v avtomatske puške. To orožje je uporabljal napadalec.