Kitajska je bila visoko na dnevnem redu srečanja skupine G7 na Japonskem. Foto: Reuters
Kitajska je bila visoko na dnevnem redu srečanja skupine G7 na Japonskem. Foto: Reuters

Po Bidnovih besedah se skupina G7 ne želi oddaljiti od Kitajske, želijo pa zmanjšati tveganje in diverzificirati odnose s to državo. Kot je še poudaril, zelo kmalu pričakuje otoplitev odnosov s Kitajsko po ohladitvi, ki jo je povzročil incident ob sestrelitvi kitajskega balona, ki je letel nad občutljivimi vojaškimi objekti v ZDA.

Britanski premier Rishi Sunak je dejal, da Kitajska predstavlja največji izziv za svetovno varnost in blaginjo, pa tudi, da je to edina "država, ki ima tako sredstva kot namen preoblikovati svetovni red". Kitajska je doma vse bolj avtoritarna, v tujini pa samozavestna, je še dodal.

Ob koncu vrha G7 je Sunak dejal, da si bodo Velika Britanija in druge države G7 prizadevale za skupen pristop do Pekinga za zmanjšanje izzivov, da pa pri tem ne gre za ločevanje.

"Sodelovali bomo, dokler G7 in druge države ne bodo prepričani, da lahko zmanjšamo tveganje in ranljivost dobavnih verig, ki prihajajo iz Kitajske, ter sprejmemo potrebne ukrepe za zaščito pred sovražnimi naložbami na način, ki ne škodi nobeni strani," je dejal Sunak v pogovoru z novinarji.

Voditelji G7 so Kitajsko v soboto pozvali, naj pritisne na Rusijo, da konča vojno proti Ukrajini. V skupni izjavi so poudarili, da ne želijo škodovati Kitajski in si prizadevajo za konstruktivne in stabilne odnose s Pekingom.