Uslužbenke organizacije Save the Children med delom v Kandaharju, v eni izmed mobilnih bolnišnic. Foto: EPA
Uslužbenke organizacije Save the Children med delom v Kandaharju, v eni izmed mobilnih bolnišnic. Foto: EPA

Talibani so v soboto vsem domačim in tujim nevladnim organizacijam ukazali, da zaposlenim ženskam preprečijo prihod na delo. Razlog naj bi bilo neupoštevanje pravil islamskega oblačenja. Med temi organizacijami naj sicer ne bi bilo agencij Združenih narodov.

Norveški svet za begunce (NRC), Care International in Save the Children so zdaj sporočili, da brez ženskih uslužbenk ne morejo nadaljevati dela in dodali, da brez delavk "od avgusta 2021 ne bi dosegli milijonov Afganistancev v stiski", poroča BBC. Od talibanov so zahtevali, da ženskam dovolijo delati.

"Začasno ukinjamo svoje programe in zahtevamo, da lahko moški in ženske enakovredno nadaljujejo našo pomoč pri reševanju življenj v Afganistanu," so zapisali in dodali, da pridobivajo informacije glede podrobnosti prepovedi.

Sorodna novica Talibani ženskam prepovedali tudi delo za domače in tuje nevladne organizacije

Generalni sekretar NRC-ja Jan Egeland je ob tem sporočil, da je skoraj 500 od 1400 njihovih uslužbencev žensk in da je žensko osebje delovalo "v skladu z vsemi tradicionalnimi vrednotami; kodeksom oblačenja, gibanja in ločenostjo pisarn".

Izrazil je upanje, da bodo talibani "v naslednjih dneh" spremenili odločitev, in opozoril, da bodo v nasprotnem primeru trpeli milijoni ljudi.

ZDA, EU in Katar kritični do prepovedi

Do talibanske prepovedi je bila kritična tudi mednarodna skupnost. Ameriški zunanji minister Antony Blinken je posvaril, da bo "prekinila življenjsko pomembno pomoč za milijone ljudi".

Evropska unija je strogo obsodila potezi Afganistana. Visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell je dejal, da ukrep prispeva k izbrisu žensk iz javnega življenja.

"Globoko zaskrbljenost" je izrazil tudi Katar, ki je gostil pogovore med ZDA in talibani pred lanskim ameriškim umikom iz Afganistana. Katarsko zunanje ministrstvo je poudarilo, da je treba "spoštovati pravico žensk do dela, saj je svoboda izbire dela in sprejemanja dela človekova pravica".

"Kdo bo preživljal družino?"

Nevladne organizacije ob tem tudi izražajo zaskrbljenost glede vpliva prepovedi na delovna mesta sredi gospodarske krize.

"Če ne morem v službo, kdo bo preživljal družino?" se je za BBC vprašala ena izmed afganistanskih nevladnih delavk, ki je bila glavni vir dohodka v svojem gospodinjstvu. Druga je dejala, da jo je prepoved šokirala, saj ni kršila kodeksa oblačenja.