Vladimir Putin in Donald Trump sta se sešla na Japonskem. Foto: Reuters
Vladimir Putin in Donald Trump sta se sešla na Japonskem. Foto: Reuters

Ob robu vrha je potekalo srečanje med ameriškim in ruskim predsednikom. Kot je po srečanju dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, je Putin ameriškega kolega povabil na parado ob dnevu zmage 9. maja prihodnje leto, Trump pa se je na povabilo po besedah Peskova odzval pozitivno. Sogovornika sta razpravljala o nadzoru orožja, razmerah v Siriji, odnosih s Kitajsko in dejavnikih, ki omejujejo trgovino med Rusijo in ZDA, je še dejal tiskovni predstavnik.

Pogovore o iranskem jedrskem programu je pričakovati tudi med drugimi predsedniki in voditelji držav skupine G20. Japonska vlada si je sicer za glavno temo vrha v Osaki zadala predvsem omejevanje krepitve protekcionističnih ukrepov v mednarodni trgovini. Pričakovati je tudi razprave o okoljskih temah. Ni še gotovo, ali bodo države sprejele sklepno izjavo.

V Osaki srečanje med Trumpom in Putinom

Trump: Imamo zelo dobre odnose

Kot je dejal Putin, je prepričan, da je srečanje s Trumpom dobra priložnost za nadaljevanje dialoga po lanskem vrhu v Helsinkih, kjer sta se voditelja nazadnje sešla. To je bil tudi njun prvi sestanek, potem ko je Trump decembra lani odpovedal pogovore ob robu srečanja G20 v Argentini. Od takrat sta predsednika enkrat govorila po telefonu, in sicer maja letos.

Po srečanju so iz Bele hiše sporočili, da sta se voditelja strinjala o nadaljevanju pogovorov o skupnem nadzoru nad oboroževanjem: "Predsednika sta se strinjala, da bosta državi nadaljevali pogovore o modelu za nadzor nad orožjem za 21. stoletje." Trump je ob tem poudaril, da bi morala pri tem sodelovati tudi Kitajska.

Trump se je srečal tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel in jo označil za "svojo dobro prijateljico".

Na srečanju z japonskim premierjem Šinzom Abejem je hvalil trgovinske odnose med državama in zatrjeval, da bodo sklenili še nove dogovore. Še pred nekaj dnevi je sicer dejal, da obrambno zavezništvo s Tokiem ni uravnoteženo.

V ospredju srečanja voditeljev G20 bo poleg iranskega vprašanja tudi upanje, da bosta Trump in kitajski predsednik dosegla dogovor glede medsebojne trgovine. Washington in Peking sta se načeloma že dogovorila za premirje v trgovinski vojni, da bi lahko nadaljevala pogovore o rešitvi spora, poročajo ameriški in kitajski mediji. Trump je dejal, da pričakuje produktivne pogovore s kitajskim kolegom: "Mislim, da bo produktivno. To bo zelo razburljiv dan."

Trump in Ši se bosta predvidoma srečala v soboto. Premirje bi pomenilo, da ZDA ne bi uvedle višjih carin na dodatnih 325 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske, s čimer je med pogajanji grozil Trump. Ob že uvedenih 25-odstotnih carinah za 250 milijard dolarjev uvoza bi to pomenilo višje ocarinjenje tako rekoč vsega uvoza iz Kitajske.

Glede trgovinskih pogovorov s Šijem je Trump po nizu dvostranskih srečanj izrazil pričakovanje, da bodo produktivni, hkrati pa ni dal nobenih obljub o zmanjšanju carin. "Bomo videli, kaj se bo zgodilo in kaj se bo izcimilo," je dejal, potem ko so se danes sešli kitajski podpremier Liu He ter ameriški finančni minister Steven Mnuchin in ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer.