Med posredovanjem policije je izbruhnila panika. Fotografija je z enega od preteklih protestov. Foto: Reuters
Med posredovanjem policije je izbruhnila panika. Fotografija je z enega od preteklih protestov. Foto: Reuters

Na prijavljenem shodu pred kitajskim novim letom, na katerem so protestirali proti zatiranju človekovih pravic kitajskih oblasti doma in na tujem, se je zbralo več deset tisoč ljudi.

Protiizgredna enota policije se je na protestnike s solzivcem spravila približno poldrugo uro po začetku shoda, pri čemer je izbruhnila panika, ko je več tisoč ljudi poskušalo zapustiti prizorišče.

Policisti so s solzivcem poškropili tudi najmanj dva novinarja, ki so sicer opremljeni z jasno vidnimi telovniki z napisom "press", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Policija je pozneje obvestila medije, da je bil shod odpovedan zaradi "skupine izgrednikov", ki je "povzročila požig, postavila cestno zaporo in brutalno napadla policiste, medtem ko so se pogovarjali z organizatorji javnega dogodka".

Shod se je sicer začel mirno, a so bili protestniki vidno nezadovoljni, ker je policija približno 20 metrov od prizorišča namestila vozilo z vodnim topom, še poroča DPA.

V Hongkongu že več kot pol leta potekajo protesti proti oblastem v mestu s statusom posebnega upravnega območja in centralni vladi v Pekingu. Protesti so izbruhnili junija lani zaradi predloga zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev kaznivih dejanj celinski Kitajski, a so se kmalu sprevrgli v splošno nezadovoljstvo zaradi vse večjega vmešavanja Pekinga.