Protestniki so v zgradbe metali jajca. Foto: Reuters
Protestniki so v zgradbe metali jajca. Foto: Reuters

Sprva so protesti sedmi konec tedna zapored potekali mirno. Protestniki so se ob strogih varnostnih ukrepih sprehodili od parka Victoria do mestne četrti Wan Chai. Organizatorji so kritizirali policijo, da so jim za protestni shod odobrili le krajšo pot, ki se je končala v ozki četrti, kjer ne morejo nadaljevati demonstracij.

Policija je želela s tem preprečiti, da bi šli protestniki mimo prostorov hongkonške vlade in parlamenta, ki so jih vseeno preventivno zaščitili z dvema metroma visokimi barikadami.

Po navedbah organizatorjev se je protesta udeležilo 430.000 ljudi, policija ocenjuje, da je bilo udeležencev 138.000.

Del protestnikov nad predstavništvo Kitajske

Protesti tokrat prvič niso bili uperjeni le proti oblastem v Hongkongu temveč tudi neposredno proti predstavništvu Kitajske. Po protestih se je nekaj sto demonstrantov odpravilo pred kitajski urad za zveze. Spotoma so popršili varnostne kamere pred policijsko postajo.

Nekateri med njimi so zgradbo kitajskega predstavništva obmetavali z jajci in črno barvo ter poškodovali kitajski grb.

Na vprašanje Reutersovega novinarja, ali nameravajo v stavbo kitajskih oblasti tudi vdreti, kot pred časom v hongkonški parlament, je nek protestnik odgovoril nikalno: "To bi bila smrt Hongkonga". So pa stavbo protestniki porisali z grafiti, denimo "vi ste nas naučili, da mirni protesti ne delujejo".

V vsesplošnem kaosu je prišlo do obsežnih spopadov, policija je posredovala tudi s solzivcem in gumijastimi naboji.

Hongkonška vlada je v izjavi obsodila "zlonamerno obkrožanje" pekinškega predstavništva, čigar tiskovni predstavnik je najhuje obsodil "radikalne demonstrante".

Napadi na protestnike po vrnitvi domov

Na železniški postaji v okrožju Yuen Long so protestnike, ki so se udeležili demonstracij in se vračali domov, napadli moški v belih majicah, nekateri oboroženi s palicami.

Policija je posredovala s solzivcem, prišlo je tudi do spopadov. Foto: Reuters
Policija je posredovala s solzivcem, prišlo je tudi do spopadov. Foto: Reuters

Več kot mesec dni protestov

Hongkong že več kot mesec dni pretresajo množični protesti. Solzivec, gumijasti naboji, zasedba parlamenta in večkratni spopadi med protestniki s policijo so ustvarili najhujšo krizo v nedavni zgodovini ozemlja.

Shode je zanetil predlog zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski. Voditeljica Hongkonga Carrie Lam je začasno ustavila postopek sprejemanja tega zakona, manj pa je bilo narejenega glede drugih zahtev protestnikov, kot so demokratične reforme, splošna volilna pravica in večje svoboščine.