Letališče je bilo prizorišče množičnega protesta. Foto: Reuters
Letališče je bilo prizorišče množičnega protesta. Foto: Reuters

Letališke oblasti so sporočile, da so dobile začasni sodni nalog o prepovedi protestov na letališču zunaj območij, ki jih oblasti dovolijo.

Letala danes tako večinoma letijo v skladu z voznim redom, čeprav je še vedno nekaj odpovedi in zamud. V prejšnjih dveh dneh so zaradi protestov in spopadov protestnikov s policijo odpovedali več sto poletov.

Policija je uporabila solzivec in gumijevke. Foto: Reuters
Policija je uporabila solzivec in gumijevke. Foto: Reuters

Letališče, eno najprometnejših na svetu, je prizorišče protivladnih protestov od prejšnjega petka, ko so se protestniki z ulic Hongkonga preselili tudi na letališče. Večinoma so minili mirno, v torek pa so protestniki z vozički za prtljago potnikom preprečevali dostop do poletov in izvedli množičen sedeči protest.

Zaostrovanje je sledilo, ko so se protestniki soočili z moškim, za katerega so mislili, da je policist pod krinko. Sledila sta prihod policistov in spopad z njimi. Policija je uporabila tudi solzivec in gumijevke.

Kot poroča BBC, so se protestniki soočili z najmanj še dvema moškima, misleč, da so policisti pod krinko, potem ko je hongkonška policija v ponedeljek priznala, da so med protestniki tudi njeni pripadniki. Med napadenimi moškimi je bil po navedbah kitajskega časopisa Global Times tudi njihov novinar.

Hongkonška vlada je nasilje na letališču obsodila in napovedala ukrepe proti odgovornim. V današnji izjavi je nasilje označila za nezaslišano, ki je prestopilo meje civilizirane družbe.

Kitajska obsoja protestnike

Kitajska je znova obsodila protestnike in dejala, da njihova dejanja spominjajo na terorizem, potem ko so pretepli dva moška. "Izrekamo hujšo obsodbo teh terorizmu podobnih dejanj," je dejala tiskovna predstavnica kitajskega urada, pristojnega za Hongkong, Šu Lujing. Po njenih besedah so pretepli dva Kitajca s celine.

Dejanja protestnikov so huje škodovala mednarodni podobi Hongkonga in resno prizadela čustva številnih kitajskih rojakov s celine, je dodala Šujeva in pozvala h kaznovanju "izjemno ostudnega kriminala v skladu z zakonom". Izrazila je še podporo hongkonški policiji in pravosodju, ki naj po njenih besedah delujejo odločno in kriminalce čim prej privedejo pred roko pravice.

Protesti so se začeli junija zaradi nasprotovanja predlogu zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev celinski Kitajski. Nato so se razširile v množično gibanje za več demokratičnih svoboščin v mestu, ki znotraj Kitajske uživa delno avtonomijo.

Hongkong: Razmere na letališču so se umirile