V dolini Galvan v pokrajini Ladak napetosti med stranema trajajo že več tednov. Foto: EPA
V dolini Galvan v pokrajini Ladak napetosti med stranema trajajo že več tednov. Foto: EPA

Viri v indijski vojski so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili, da so kitajski vojaki začeli podirati šotore in druge strukture na spornem območju v Himalaji. Za umik z območja, ki si ga lastita obe, sta se državi dogovorili na srečanju na visoki vojaški ravni prejšnji teden.

Indijska televizija NDTV je poročala, da so se vojaki obeh držav v omenjeni dolini umaknili za vsaj en kilometer, tako da se je med njimi zdaj vzpostavilo tamponsko območje. Indijski viri, ki so v ponedeljek potrdili začetek umika kitajskih sil, o razdalji sicer niso želeli govoriti. Kot je poročala NDTV, uradni New Delhi zaenkrat čaka, ali gre za "trajen, resničen umik" in ali bo ta sledil tudi na drugih spornih območjih v pokrajini Ladak.

Dogovor za ohranitev miru na območju ob meji

S kitajskega zunanjega ministrstva so medtem sporočili, da je zunanji minister Vang Ji v nedeljo govoril z indijskim svetovalcem za nacionalno varnost Adžitom Dovalom, s katerim sta se dogovorila za ohranitev miru na območju ob meji.

Ob himalajskem delu meje so 15. junija izbruhnili smrtonosni spopadi, v katerih je bilo ubitih 20 indijskih vojakov, medtem ko Kitajska smrtnih žrtev na svoji strani ni razkrila, po virih iz indijske vojske pa naj bi jih bilo več kot 40. Gre za najhujše spopade med azijskima velesilama po 45 letih, po katerih so med državama stekla diplomatska in vojaška prizadevanja za omilitev napetosti na meji.

Ta del meje ni bil nikoli določen

Indija in Kitajska sta v sporu glede himalajskega dela meje, ki skupaj meri 3500 kilometrov. Ta del meje ni bil nikoli določen. Leta 1962 sta se državi zapletli v kratko vojno na območju, vendar meje niso določili. Do zadnjih smrtnih žrtev pa je prišlo leta 1967. Vojaki obeh držav so se odtlej večkrat zapletli v fizične spopade ter medsebojne obtožbe o kršitvah.

New Delhi trdi, da kitajska vojska onemogoča nadzor meje njenih enot, Peking pa, da je spor posledica nezakonitega prehajanja meje indijskih enot na kitajsko stran. Obe državi v zadnjem času krepita vojaško prisotnost na meji in se pripravljata na merjenje moči.