Novi zakonik bo prepovedoval tudi istospolne odnose. Foto: AP
Novi zakonik bo prepovedoval tudi istospolne odnose. Foto: AP

Osnutek, ki predvideva tudi kazni za razžalitev predsednika, naj bi sprejeli že prihodnji teden, potem ko mu je vlada v sredo prižgala zeleno luč, poroča CNN.

Organizacije za zaščito človekovih pravic zakonik ostro kritizirajo kot kršitev osnovnih človekovih svoboščin. Organizacija Human Rights Watch je osnutek označila za "katastrofalnega, ne le za ženske ter verske in spolne manjšine, ampak za vse Indonezijce", poslance pa pozvala, naj osnutek ovržejo.

Skupina nevladnih organizacij pa poziva indonezijskega predsednika Joka Widoda, naj posreduje in zavleče potrjevanje osnutka, ki naj bi kot zakon začel veljati 24. septembra.

Uporabljajo še kolonialne zakone

Indonezija je največja muslimanska država na svetu, a se ponaša kot strpna z raznoliko mešanico narodnosti in religij. A v tej otoški državi se v zadnjem času od vse bolj gorečih verskih konservativcev pojavlja vse več nestrpnosti proti verskim in spolnim manjšinam.
Nova kazenska zakonodaja se sicer pripravlja že več desetletij.

Indonezijski minister za pravo in človekove pravice Yasonna Laoly, ki je zakon predstavil leta 2015, je za CNN povedal, da omenjeni zakon zamenjuje 100 let star zakonik iz obdobja nizozemske kolonizacije Indonezije.

Nova indonezijska zakonodaja naj bi se bolj približala temu, kako Indonezijci živijo danes. "Radi bi spremenili naš kazenski zakonik, da bi se osredotočal bolj na indonezijske vidike v zakonodaji. Razlog je ta, da so v aktualni zakonodaji nekateri zakoni, ki za Indonezijo niso več primerni," je povedal Laoly.