Selitev glavnega mesta naj bi stala več kot 30 milijard dolarjev. Foto: Reuters
Selitev glavnega mesta naj bi stala več kot 30 milijard dolarjev. Foto: Reuters

Država naj bi zagotovila 19 odstotkov tega zneska, preostanek pa naj bi prišel od javno-zasebnih partnerstev in zasebnih vlagateljev.

Glavno mesto bodo preselili na območje na Borneu, ki je del pokrajin Severni Penadžam Paser in Kutai Kartanegara v provinci Vzhodni Kalimantan. Otok Borneo si Indonezija sicer deli z Malezijo in Brunejem.

Kot smo poročali, želi Vidodo glavno mesto preseliti predvsem zato, ker je Džakarta eno najhitreje potapljajočih se mest na svetu. Zaradi naraščajoče vodne gladine, posedajočih se tal in nenadzirane pozidave se letno potopi 25 centimetrov ozemlja, do leta 2050 pa naj bi bila potopljena že tretjina ozemlja.

"Breme, ki ga Džakarta trenutno nosi kot upravno, poslovno, finančno, trgovinsko in storitveno središče, je preveliko," je poudaril predsednik. Iz metropole dnevno poročajo o hudih prometnih zastojih, zaradi svoje lege je območje izpostavljeno poplavam, zaradi črpanja podtalnice pa se mesto hitro pogreza.

Vidodo je še napovedal, da bodo predlog zakona, ki bo omogočil selitev, že v torek vložili v parlament. Selitev bi radi začeli leta 2024, ob koncu njegovega drugega petletnega mandata.

Sorodna novica Bo Indonezija preselila prestolnico iz Džakarte na Borneo?