Japonski premier Kišida bi moral sporazum podpisati v Avstraliji, a je odpovedal pot zaradi spopadanja s porastom okužb s koronavirusom na Japonskem. Foto: Reuters
Japonski premier Kišida bi moral sporazum podpisati v Avstraliji, a je odpovedal pot zaradi spopadanja s porastom okužb s koronavirusom na Japonskem. Foto: Reuters

Avstralski premier Scott Morrison pred podpisom sporazuma sicer ni neposredno omenil Pekinga in je pred spletnim vrhom z japonskim kolegom Fumiom Kišido sporazum opisal kot zavezo dveh držav, da bosta sodelovali pri spopadanju s skupnimi strateškimi varnostnimi izzivi ter prispevali k varnemu in stabilnemu indijsko-pacifiškemu območju.

"Ta prelomna pogodba bo prvič zagotovila jasen okvir za večjo skupno uporabnost in sodelovanje med obema silama," je dejal Morrison in dodal, da partnerstvo odraža skupne vrednote in interese Japonske in Avstralije ter njuno zavezanost demokraciji in človekovim pravicam v svobodnem, odprtem in odpornem indijsko-pacifiškem območju.

Gre za prvi takšen sporazum Japonske s kakšno drugo državo, in kot je pojasnil Morrison, bo omogočal skupno delovanje avstralske in japonske vojske pri vojaških in humanitarnih operacijah.

Edini preostali vojaški sporazum ima Japonska sklenjen z ZDA, ki dovoljuje navzočnost ameriških vojakov, letal in ladij na Japonskem in njeni okolici. Po trditvah Američanov je ta sporazum temelj varnosti v regiji.

Japonska in Avstralija sta skupaj z ZDA in Indijo del četverice, ki si prizadeva za oblikovanje zavezništva zaradi vse večje prisotnosti Kitajske v Aziji, ki ogroža tudi pomembne mednarodne morske poti.

"Tihi ocean je dovolj velik"

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Vang Venbin je glede sporazuma dejal, da je Tihi ocean dovolj velik za skupen razvoj držav v regiji.

"Meddržavne izmenjave in sodelovanje morajo prispevati h krepitvi medsebojnega razumevanja in zaupanja med državami v regiji ter varovanju miru in stabilnosti, ne pa biti usmerjeni proti interesom katere koli tretje strani ali je ogrožati," je dejal.

Višji analitik pri svetovalni družbi Eurasia Group Ali Wyne je dejal, da bi lahko sporazum okrepil zmožnost Tokia in Canberre, da skupaj z ZDA izvajata skupne vojaške vaje na Japonskem.

Japonski obrambni proračun se že desetletje vztrajno povečuje. Osnutek proračuna za obdobje 2022–23 vključuje rekorden znesek za vojsko. Na japonskem obrambnem ministrstvu opozarjajo na izzive, ki jih predstavljata Kitajska in Severna Koreja. Prepričani so, da se varnostne razmere v regiji zaostrujejo.