Številni prestrašeni Filipinci so se po močnem potresu odločili za umik na višje predele. Foto: Reuters
Številni prestrašeni Filipinci so se po močnem potresu odločili za umik na višje predele. Foto: Reuters

Prebivalci blizu obale se umikajo na višje ležeča območja, medtem pa se tla še tresejo. Evropsko-mediteranski seizmološki center (EMSC) je sporočil, da je bil epicenter potresa z močjo 7,5 na globini 63 km, medtem ko je ameriški geografski pregled ocenil moč potresa s 7,6, epicenter pa je bil na globini 32 km.

Območje je streslo že tudi več kot dva ducata popotresnih sunkov, največji z magnitudo 6,5, poroča Evropsko-mediteranski seizmološki center (EMSC).

Filipinski inštitut za vulkanologijo in seizmologijo Phivolcs je sporočil, da nevarnost cunamija ostaja. "Opozorilo še ni bilo preklicano," je dejal v izjavi za novinarje.

Ameriški sistem za opozarjanje pred cunamijem je namreč sprva opozarjal na valove do tri metre nad običajno visoko stopnjo plime, pozneje pa je sporočil, da nevarnosti cunamija ni več.

Ljudje, ki živijo blizu obale v provincah Surigao Del Sur in Davao Oriental, bi se morali "nemudoma evakuirati" ali "preseliti dlje v notranjost", so v prvem opozorilu zapisali na inštitutu. "Plovila, ki so v tem obdobju že na morju, naj do naslednjega navodila ostanejo na morju v globokih vodah," je zapisano. Obe provinci sta večinoma podeželski in v nasprotju z drugimi deli Filipinov nista gosto poseljeni.

Rajmark Gentalan, policijski načelnik obalnega mesta Hinatuan, ki leži 30 km od žarišča potresa in ima približno 44.000 prebivalcev, je dejal, da od potresa ni bilo elektrike.

"Evakuiramo ljudi stran od obalnih območij," je povedal za Reuters in dodal, da ekipe za odzivanje na nesreče še niso opazile žrtev ali škode.

Zavetišča za prestrašene prebivalce. Foto: Reuters
Zavetišča za prestrašene prebivalce. Foto: Reuters

James Soria, lastnik majhnega hotela v Hinatuanu, je dejal, da je bila na njegovem domu povzročena velika škoda. "Tu se zdaj znova trese," je povedal za Reuters, preden je bil klic prekinjen, ker je območje prizadel nov popotresni sunek.

Fotografije, ki jih je na družbenih omrežjih objavila lokalna uprava Hinatuana, so pokazale desetine prebivalcev in kolone vozil, ki so se pomikale proti višjim predelom.

Potresi so na Filipinih, ki ležijo na "ognjenem obroču", pasu ognjenikov, ki obdaja Tihi ocean in je nagnjen k seizmični dejavnosti, zelo pogosti.