Kim Džong Un zahteva umik ameriških sankcij v zameno za delno odpravo jedrskega programa. Foto: Reuters
Kim Džong Un zahteva umik ameriških sankcij v zameno za delno odpravo jedrskega programa. Foto: Reuters

Kim je po poročanju severnokorejske državne tiskovne agencije KCNA osebno nadziral izstrelitve.

Kot je dejal vojaški strokovnjak Kim Dong-yub z južnokorejske univerze Kyungnam oziroma njenega Instituta za daljnevzhodne študije, bi lahko šlo za balistične rakete kratkega dosega zemlja-zemlja .

Izstrelitev takšnih raket bi sicer pomenila kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN-a, ne bi pa vključevala balističnih raket dolgega dosega, ki naj bi predstavljale grožnjo ZDA, poroča Reuters.

Nove balistične rakete lahko letijo do 500 kilometrov, kar pomeni, da je v njenem dosegu celotni Korejski polotok, lahko pa tudi nevtralizirajo napredni ameriški protiraketni obrambni sistem THAAD, nameščen v Južni Koreji, je dejal Kim Dong-yub. Medtem južnokorejsko obrambno ministrstvo navaja, da je doseg v soboto izstreljenih raket med 70 in 240 kilometri.

Trump kaže do Kima precejšnjo popustljivost. Foto: Reuters
Trump kaže do Kima precejšnjo popustljivost. Foto: Reuters

Analitiki razumejo sobotne poskusne izstrelitve kot pritisk na Washington, naj popusti v pogajanjih glede severnokorejskega jedrskega programa, potem ko je drugo srečanje Kima in ameriškega predsednika Donalda Trumpa februarja propadlo.

"Da, poskusi so bili najresnejši od konca leta 2017, a predvsem gre za opozorilo Trumpu, da bi lahko pogovori propadli, če Washington ne bo sprejel delne jedrske razorožitve, ki jo ponuja Kim," je dejal Shin Beom-chul, raziskovalec na Institutu za študije politik Asan. Opozoril je, da bi lahko sledila obnova poskusov raket dolgega dosega.

Trump še verjame

Trump predstavlja severnokorejsko zamrznitev poskusov jedrskega orožja in balističnih raket, ki velja od leta 2017, kot pomemben dosežek njegovih pogovorov s Pjongjangom.

Severna Koreja sicer ni obljubila konca testiranja vseh vrst raket, moratorij, ki ga je določila sama, se namreč nanaša le na rakete dolgega dosega, kot so medcelinske balistične rakete.

Kljub novim poskusom je Trump na Twitterju sporočil, da še vedno verjame v dogovor s Kimom. "Verjamem, da Kim Džong Un v celoti razume velik gospodarski potencial Severne Koreje in da ne bo naredil ničesar, da bi to zmotil ali končal," je zapisal.