Prizor iz ene od šanghajskih bolnišnic, kjer narašča število bolnikov s covidom-19. Foto: Reuters
Prizor iz ene od šanghajskih bolnišnic, kjer narašča število bolnikov s covidom-19. Foto: Reuters

Seznam držav, ki za vstop potnikov iz Kitajske zahtevajo predložitev negativnega izvida testa na novi koronavirus, je čedalje daljši. Tudi nekatere države v EU-ju so že uvedle obvezno testiranje za potnike iz Kitajske. Danes so o usklajenem odzivu razpravljale države članice EU-ja, a enotnega stališča glede obveznega testiranja niso sprejele.

Švedska, ki predseduje Svetu EU-ja, je po sestanku skupine mehanizma za odzivanje na krizne razmere (IPCR), to sestavljajo uradniki iz 27 držav članic, sporočila, da so se države zavzele za negativni izvid, ki ni starejši od 48 ur, kot pogoj za vstop v države EU-ja, ob tem so pozvali tudi k testiranju odpadnih voda, za potnike in člane osebja na poletih na Kitajsko in iz nje pa obvezno nošenje zaščitnih mask.

Pred sestankom EU-ja je slovenski minister za zdravje Danijel Bešič Loredan povedal, da bo Slovenija sledila ukrepom, sprejetim na ravni EU-ja, samostojno pa ne bo sprejemala nobenih ukrepov. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Mario Fafangel "sta priporočila že poslala, tukaj bomo solidarni z Evropo in tako, kot se bo odzvala večina evropskih držav, se bomo tudi mi," je Bešič Loredan dejal po današnjem srečanju ministrstva za zdravje s predstavniki estonskega zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Potrdil je, da obveznega testiranja kitajskih državljanov v Sloveniji ne bo, razen "če bodo priporočila jasna za vse evropske države in bodo sistemska za vso Evropsko unijo, potem bomo to tudi počeli", ampak tega za zdaj tega ne gre pričakovati.

WHO: Nimamo popolnih podatkov stanja na Kitajskem

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je bila danes kritična do novih meril za dokumentiranje smrti zaradi covida-19 na Kitajskem. Ta so po mnenju WHO-ja preozka, zato statistični podatki Pekinga o novem valu okužb ne odražajo realnosti. Pri WHO-ju so sicer sporočili, da na Kitajskem niso zaznali morebitnih novih različic koronavirusa.

"Še vedno nimamo popolnih podatkov. Prepričani smo, da trenutne številke, ki jih objavlja Kitajska, pomanjkljivo prikazujejo resnični vpliv covida-19, zlasti glede števila sprejemov v bolnišnice, na oddelke intenzivne nege in glede smrti," je na novinarski konferenci povedal direktor WHO-ja za izredne razmere Michael Ryan, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kljub skokovitemu porastu števila okužb naj bi Kitajska od decembra ugotovila le 22 smrtnih primerov zaradi covida-19. To je posledica sprememb meril za štetje smrti zaradi covida-19. V skladu s spremembami se v uradni evidenci navajajo le še primeri, ko bolnik umre neposredno zaradi respiratorne odpovedi, ki jo je povzročil virus. Ryan je ob tej priložnosti dejal, da lahko tudi posamezni zdravstveni delavci WHO-ja pomagajo zagotoviti natančnejšo sliko. "Zdravnikov in medicinskih sester ne odvračamo od poročanja o teh smrtnih primerih. Imamo odprt pristop," je povedal in dodal, da je Kitajska v zadnjih tednih sicer okrepila sodelovanje z WHO-jem.

Tudi generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je na novinarski konferenci govoril o sodelovanju s kitajskimi kolegi. "Peking še naprej prosimo za hitrejše, redne in zanesljive podatke o hospitalizacijah in smrtnih primerih. Podatki so bistveni, da lahko redno, hitro in zanesljivo ocenjujemo trenutne razmere in ustrezno prilagodimo svoje nasvete in smernice," je dejal.

Italija je med državami, ki so že znova uvedle testiranje za potnike iz Kitajske. Foto: EPA
Italija je med državami, ki so že znova uvedle testiranje za potnike iz Kitajske. Foto: EPA

Z NIJZ-ja so danes za STA sporočili še, da je epidemiološka stroka že pred novim letom v odgovor na poziv Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) posredovala stališče do morebitnega omejevanja vstopa ljudi, ki prihajajo iz Kitajske. Zapisali so, da Slovenija v tej fazi ne namerava uvajati omejitev potovanj in vstopa v državo. "Slovenija pozorno spremlja položaj, nadaljuje dober sistem epidemiološkega spremljanja, testiranje primerov, sledenje različic, spremljanje odpadnih voda in zaščito prebivalstva s cepljenjem proti covidu-19." Dodali so, da je bilo strokovno stališče podano, politična odločitev Evropske komisije pa še ni sprejeta in razprava še poteka.

IATA: Ponovna uvedba ukrepov je izjemno razočaranje

"Ponovna uvedba ukrepov, ki so se v zadnjih treh letih izkazali za neučinkovite, je izjemno razočaranje," je v današnji izjavi izpostavil generalni direktor Svetovnega združenja letalskih prevoznikov (IATA) Willie Walsh. Ob tem je dejal, da je raziskava, opravljena ob prihodu različice omikron konec leta 2021, pokazala, da postavljanje tovrstnih ovir na letalskih potovanjih ni vplivalo na dosežene vrhove okužb. "Imamo orodja za obvladovanje covida-19, ne da bi se zatekali k neučinkovitim ukrepom, ki ogrožajo mednarodno povezljivost, škodujejo gospodarstvu in uničujejo delovna mesta," je še izpostavil direktor združenja, pod okrilje katerega sodi 300 svetovnih letalskih družb oz. 83 odstotkov vseh.

KLM: FFP2 in zaščitna očala za posadko

Dodatne ukrepe za zaščito pred covidom-19 so za potnike iz Kitajske danes napovedali v nizozemski letalski družbi KLM, kjer bodo morali člani letalskih posadk nositi tako zaščitne maske tipa FFP2 kot tudi očala, spremenili pa bodo tudi storitve na krovu letala na način, da bo neposreden stik s potniki čim manjši. Omenili so tudi možnost ločene uporabe stranišč za posadke. S tem so se v letalski družbi odzvali na pomisleke glede zagotavljanja zadostne varnosti zaposlenih ob obsežnem valu primerov covida-19 na Kitajskem. Na Nizozemskem doslej obveznih testiranj za potnike iz Kitajske ni bilo. Je pa na amsterdamskem letališču Schiphol potnikom omogočeno brezplačno samotestiranje.

V Frankfurtu že testirajo odpadne vode

Na nove ukrepe, ki jih v primeru kitajskih potnikov sprejemajo nekatere evropske države, so se po poročanju DPA-ja danes odzvali tudi na nemškem ministrstvu za zdravje. Kot je povedal njihov tiskovni predstavnik, si bodo v povezavi s tem prizadevali za uvedbo enotnih evropskih ukrepov. "Predvsem nas zanima vzpostavitev sistema spremljanja virusnih različic," je pojasnil tiskovni predstavnik in dodal, da so do zdaj znane različice iz Kitajske v Nemčiji še vedno razširjene. Ali se bo glede tega v prihodnje kar koli spremenilo, pa bi radi vedeli že v zgodnji fazi. Po navedbah ministrstva bi lahko ukrep testiranja odpadne vode, ki ga trenutno izvajajo na frankfurtskem letališču, razširili na odpadne vode posameznih letal. Tovrstno testiranje bo na vseh poletih iz Kitajske prihodnji teden začela Avstrija.

Svetovni potniški promet, ki ga je leta 2020 zdesetkal pojav covida-19, naj bi leta 2022 dosegel 70,6 odstotka predkrizne ravni. To je manj od prejšnjih napovedi, saj je Kitajska ohranila stroge omejitve potovanj.

Države EU-ja glede ukrepov za zajezitev koronavirusa