Foto: EPA
Foto: EPA

"Nekatere države so sprejele omejitve vstopa, ki se nanašajo samo na kitajske potnike. To nima znanstvene podlage in je nesprejemljivo," je dejala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning in opozorila, da bi lahko Kitajska sprejela protiukrepe "na podlagi načela vzajemnosti".

V zadnjih dneh se je namreč več držav odločilo, da bodo od potnikov iz Kitajske na letališčih zahtevale negativen izvid testa na koronavirus. Med njimi so Španija, Združeno kraljestvo, Italija in Francija. Francoska premierka Elisabeth Borne je zatrdila, da se bodo testiranja za potnike, ki prihajajo iz Kitajske, nadaljevala, češ da s tem izpolnjujejo svojo dolžnost pri zaščiti Francozov.

Nekatere države EU-ja naj bi tovrstnemu pristopu nasprotovale. Švedsko predsedstvo Svetu EU-ja je zato za sredo v okviru mehanizma za odzivanje na krizne razmere (IPCR) sklicalo sestanek. Zdravstveni ministri EU-ja so sicer prišli do soglasja pred srednim sestankom, na katerem bodo članice EU-ja znova razpravljale o usklajenem odzivu na vstop potnikov iz Kitajske v EU, je poročala AFP.

Komisarka za zdravje Stela Kiriakides je prek Twitterja sporočila še, da so se ministri uskladili glede priporočil za okrepljen nadzor nad novim koronavirusom v odpadnih vodah na letalih in letališčih. Strinjali so se tudi glede potrebe po okrepljenem notranjem nadzoru.
"Enotnost ostaja naše najmočnejše orodje proti covidu," je še zapisala Ciprčanka, pristojna za področje zdravja in varnosti prehrane v EU-ju.

ECDC: Obvezno testiranje ni upravičeno

Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) je medtem ponovil, da obvezno testiranje potnikov iz Kitajske ni upravičeno, saj ne verjamejo, da bo porast primerov na Kitajskem vplival na epidemične razmere v EU-ju glede na večjo odpornost prebivalcev Unije in predhodno pojavljanje različic, ki trenutno krožijo na Kitajskem.

Direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pa je prejšnji teden ravnanje držav, ki želijo zaščititi svoje prebivalce, glede na pomanjkanje celovitih informacij iz Kitajske, ki je pred kratkim prenehala izdajati dnevna poročila o okužbah, označil kot razumljivo.

Obvezno testiranje potnikov iz Kitajske je bilo uvedeno po tem, ko je Peking odpravil svojo politiko ničelne tolerance do covida-19. To je privedlo do skokovitega porasta okužb v državi. Kitajska pa je prav tako napovedala, da namerava odpraviti obvezno karanteno ob prihodu, zato veliko Kitajcev že načrtuje potovanje v tujino.