Kitajsko vojaško letalo. Foto: Reuters
Kitajsko vojaško letalo. Foto: Reuters

Po navedbah Ameriškega instituta v Tajvanu (AIT), ki opravlja naloge ameriškega veleposlaništva na otoku, je dvodnevni obisk kongresne delegacije del njihove širše turneje po indijsko-pacifiški regiji. Teme pogovorov naj bi bile regionalna varnost, trgovina in naložbe.

Tajvansko zunanje ministrstvo je obisk ameriške delegacije pozdravilo in ga označilo za znamenje dobrih odnosov med ZDA in Tajvanom. Delegacija se je srečala tudi s tajvansko predsednico Caj Ingven.

Obisk je sprožil ogorčen odziv Pekinga, od koder so sporočili, da je kitajska vojska izvedla "patruljiranje v bojni pripravljenosti in bojne vaje v morju in zračnem prostoru okoli otoka Tajvan".

"To je odvračilno dejanje proti ZDA in Tajvanu, ker še naprej izvajata politične trike in spodkopavata mir in stabilnost v Tajvanski ožini," je v izjavi dejal Ši Ji, tiskovni predstavnik vzhodnega poveljstva kitajske vojske, in obljubil, da bodo "odločno branili nacionalno suverenost".

Tajvan ima lastno vlado od leta 1949, a Kitajska otok dojema kot del svojega ozemlja in ostro nasprotuje vsakršnim uradnim stikom med Tajpejem in drugimi državami.

Tajvan obiskala delegacija ameriškega kongresa