Na ulicah mjanmarskih mest je bilo ubitih že več protestnikov. Foto: EPA
Na ulicah mjanmarskih mest je bilo ubitih že več protestnikov. Foto: EPA

Razmere v državi, kjer potekajo protesti, odkar je vojska 1. februarja z udarom prevzela oblast, se še naprej zaostrujejo. Protesti so tudi danes potekali v številnih mestih, varnostne sile so streljale na protestnike.

V mestu Mjingjan je policija protestnike skušala razgnati s solzivcem, nanje je streljala z gumijastimi naboji in tudi pravim strelivom, na podlagi pričanj očividcev poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ranjenih je bilo najmanj 10 ljudi. Policija je s protestniki obračunala tudi v mestih Mandalaj in Moniva, kjer naj bi bila, kot poroča BBC, med žrtvami tudi dva najstnika, ranjenih naj bi bilo najmanj 30 ljudi.

Protesti so se nadaljevali tudi v največjem mjanmarskem mestu, Jangonu, kjer so protestniki s pomočjo improviziranih barikad iz pnevmatik in bodeče žice zaprli glavne ceste in skušali upočasniti policijo. Tam naj bi bilo ranjenih najmanj 19 ljudi.

Posebna odposlanka Združenih narodov Christine Schraner Burgener je sredo opisala kot najbolj krvav dan, odkar je vojska 1. februarja izvedla udar. Od takrat je umrlo več kot 50 ljudi, v nedeljo, ki je bila do danes najbolj krvav dan, je bilo ubitih najmanj 18 ljudi, še 30 pa jih je bilo ranjenih, so sporočili Združeni narodi.

Protestniki zahtevajo odhod hunte in izpustitev zaprte voditeljice Aung San Su Či in drugih predstavnikov civilnih oblasti.

Vojaška hunta je tudi vložila kazenske obtožnice proti več pridržanim novinarjem, med njimi je fotograf ameriške tiskovne agencije Associated Press.

Na sestanku zunanjih ministrov držav jugovzhodne Azije so ministri pozvali k ustavitvi nasilja, le nekateri pa so pozvali hunto, naj izpusti Aung San Su Či.