V več mjanmarskih mestih, med drugim v Jangonu in Mandalaju, se je znova zbralo na tisoče ljudi. Foto: EPA
V več mjanmarskih mestih, med drugim v Jangonu in Mandalaju, se je znova zbralo na tisoče ljudi. Foto: EPA

V več mjanmarskih mestih, med drugim v Jangonu in Mandalaju, se je znova zbralo na tisoče ljudi, ki nasprotujejo vojaškemu udaru na začetku februarja. Ponekod so varnostne sile znova odgovorile s silo.

Smrt dveh protestnikov in tri ranjene, med katerimi je bila tudi ženska, je potrdil tudi eden od reševalcev. Foto: EPA
Smrt dveh protestnikov in tri ranjene, med katerimi je bila tudi ženska, je potrdil tudi eden od reševalcev. Foto: EPA

Nove smrti med nasilnimi protesti

Stanje je precej napeto. V Jangonu je policija obkolila več sto miroljubnih protestnikov in jim ne pusti zapustiti območja. Zaskrbljenost glede njihove nadaljnje usode pa so izrazili Združeni narodi (ZN) in predstavniki ZDA, saj je na območju slišati tudi strele.

Generalni sekretar ZN-ja Antonio Guterres je pozval, naj nad protestniki ne bodo nasilni.

Protestniki so se zbrali tudi v mestu Mjitkjina na severu države, kjer je policija uporabila solzivec in streljala na protestnike. "Bilo nas je okoli 400, ko je policija nenadoma začela streljati," je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal eden izmed aktivistov Kjav Zin Oo.

"Dva moška sta umrla zaradi strelnih ran, še trije pa so bili hudo ranjeni," je povedal in dodal, da sta bila protestnika ubita pred cerkvijo.

Smrt dveh protestnikov in tri ranjene, med katerimi je bila tudi ženska, je potrdil tudi eden od reševalcev. V mestu Pjapon, ki leži južno od Jangona, pa je bil 30-letnik ustreljen v trebuh, zaradi česar je umrl. Še šest drugih protestnikov je bilo ranjenih.

Policija s streli nad množico

Že v nedeljo zvečer je policija streljala tudi na skupino ljudi v mestu Htilin, ki so zahtevali izpustitev aretiranega protestnika. Ubit je bil eden od zbranih protestnikov, še več pa jih je bilo ranjenih, poročajo lokalni mediji.

Strele je bilo v nedeljo zvečer slišati tudi v Jangonu, kjer so varnostne sile ponoči izvedle več racij. Poleg tega so zasedle bolnišnice in univerze, od koder za zdaj ni poročil o ranjenih ali mrtvih.

Grožnje z odpuščanjem

Po vsej državi poteka tudi stavka, h kateri je pozvalo 18 sindikatov. Banke, trgovine, nakupovalna središča in tudi nekatere tovarne oblačil so ostali zaprti.

"Če bi normalno nadaljevali gospodarske dejavnosti (...) bi to koristilo samo vojski, ki zatira energijo mjanmarskega ljudstva," so sindikati zapisali v izjavi. "Čas za ukrepanje za zaščito naše demokracije je zdaj," so pozvali.

S stavko želijo ljudje okrepiti vpliv gibanja državljanske nepokorščine. Foto: EPA
S stavko želijo ljudje okrepiti vpliv gibanja državljanske nepokorščine. Foto: EPA

S stavko želijo okrepiti vpliv gibanja državljanske nepokorščine, v okviru katerega javne uslužbence pozivajo k bojkotu dela pod vladavino vojske. To je že močno prizadelo delo javne uprave. Med drugim se pojavljajo motnje v delovanju bolnišnic in bank, prazne pa so tudi pisarne ministrstev.

Vojaška hunta, ki je 1. februarja aretirala politično vodstvo države, je javnim uslužbencem zagrozila, da bodo odpuščeni, če bodo stavko nadaljevali.

Do sedaj je v krvavih protestih umrlo 60 ljudi, več kto 1800 udeležencev protestov so priprli.