Indijski premier Modi med govorom ob dnevu neodvisnosti. Foto: Reuters
Indijski premier Modi med govorom ob dnevu neodvisnosti. Foto: Reuters

Kašmir bo imel "pomembno vlogo" v razvoju Indije, je dejal Modi v govoru ob dnevu neodvisnosti. Po njegovih besedah je člen 370 indijske ustave, ki je Kašmirju zagotavljal poseben status, zgolj spodbujal korupcijo, poroča BBC.

Dejal je, da gre za eno od številnih potez njegove nove vlade, ter poudaril, da Indija po sedmih desetletjih neuspelih prizadevanj za harmonijo potrebuje nov način razmišljanja.

Po njegovih besedah poseben status Kašmirja ni bil pravičen do žensk, ki so izgubile pravico do dediščine, če so se poročile z nekom, ki ni iz Kašmirja, pa tudi do otrok, dalitov in plemenskih skupnosti.

V govoru v New Delhiju Modi ni omenjal policijske ure in komunikacijske zapore, ki so ju v Kašmirju indijske oblasti uvedle v zadnjem tednu.

Modi se prav tako ni odzval na kritike poteze glede Kašmirja, ki jih je izrekel pakistanski premier Imran Khan. Namesto tega je kritiziral ljudi v Indiji, ki so nasprotovali umiku člena 370, češ da "se grejo politiko".

Kot je dejal, prejšnje vlade niso imele poguma za tako drzen korak, saj so bile zaskrbljene za lastno politično prihodnost. "Meni je vseeno za mojo politično prihodnost. Zame je najpomembnejša prihodnost države".

V Kašmirju so več kot teden dni prekinjeni telefonske in mobilne komunikacije ter dostop do spleta, oblasti pa so uvedle omejitve, ki ljudem prepovedujejo zbiranje. Medtem naj bi v pokrajini Džamu s pretežno hindujskim prebivalstvom nekatere omejitve omilili.

Kljub ukrepom represivnih organov so potekali protesti proti umiku člena 370. V Srinagarju se je v petek zbralo na tisoče ljudi, ki so protestirali proti tej potezi vlade.

Osrednji del Modijevega govora je bil namenjen Kašmirju, je pa premier spomnil tudi na druge teme. Med drugim je govoril o plastiki za enkratno uporabo, ki naj jo ljudje čim manj uporabljajo, pomanjkanju vode, nadzoru nad številom prebivalcev in zdravstvu.