Testiranje na koronavirus v Pekingu. Foto: EPA
Testiranje na koronavirus v Pekingu. Foto: EPA

Kitajska vztraja pri politiki ničelne tolerance do covida-19 in izvaja zaprtja, množična testiranja in karantene, medtem ko se preostali svet prilagaja na življenje s to boleznijo.

V Pekingu so v ponedeljek poročali o 962 novih okužbah. V nedeljo jih je bilo potrjenih 621. V mestu Guangžou na jugu, kjer so prejšnji teden potekali protesti in spopadi s policijo zaradi zaprtja, so v nedeljo potrdili več kot 8000 novih okužb.

Nacionalna zdravstvena komisija pa je v nedeljo sporočila, da so v 24 urah potrdili 26.824 lokalnih prenosov okužb po državi, kar je blizu številkam iz aprila.

Število potrjenih okužb je na Kitajskem nizko v primerjavi z večino drugih držav, poroča Guardian, a v državi opažajo naraščanje tega števila.

Do novih smrti in povečanega števila okužb prihaja po tem, ko so v Pekingu 11. novembra oznanili največjo sprostitev proticovidnih ukrepov, vključno s skrajšanjem obvezne karantete za ljudi, ki prispejo iz tujine.

Nekaj dni pozneje so v več kitajskih mestih preklicali množična testiranja na koronavirus, a sproščanje nekaterih ukrepov ni pomenilo ukinitve politike ničelne tolerance do covida-19.

V nedeljo so bila nekatera največja trgovska središča v Pekingu zaprta, druga so imela skrajšan delovni čas ali so omejila storitve. Nekatera podjetja so delavcem odredila delo od doma, zaprli so se tudi nekatere parke in telovadnice.