Kitajska še zmeraj sledi
Kitajska še zmeraj sledi "ničelni toleranci" do virusa, na fotografiji testiranje v Pekingu. Foto: Reuters

Prejšnji teden je bilo število smrtnih žrtev zaradi covida-19 najnižje od marca 2020, je dejal Tedros. Vendar je opozoril, da še nismo na cilju. "Nismo še tam, vendar je konec pred vrati. Maratonec se ne ustavi, ko je ciljna črta pred vrati. Teče še odločneje, z vso energijo, ki mu je še ostala. To moramo storiti," je dejal.

V nasprotnem primeru po njegovih besedah obstajajo nevarnost novih različic virusa, še več smrtnih žrtev in večja negotovost. WHO pri tem poziva vse države, naj nadaljujejo testiranje na okužbe z novim koronavirusom in predvsem cepljenje proti covidu-19. Še posebej starejši in zdravstveni delavci morajo biti precepljeni, vse države pa si morajo prizadevati, da bi bilo proti covidu-19 cepljenih 70 odstotkov prebivalcev, poudarja WHO.

Reuters navaja, da gre za najbolj optimistično sporočilo Svetovne zdravstvene organizacije, odkar je januarja 2020 razglasila mednarodne izredne razmere zaradi novega koronavirusa, tri mesece pozneje pa začela širjenje covida-19 opisovati kot pandemijo. Naslednje zasedanje strokovnjakov organizacije, na katerem bodo odločili, ali covid še predstavlja nevarnost za javno zdravje na mednarodni ravni, je napovedano za oktober.

Od začetka širjenja virusa pa do 4. septembra letos je WHO naštel več kot 600 milijonov uradno potrjenih primerov okužbe in 6,4 milijona potrjenih smrti zaradi covida.