Šinavatra je bolnišnico zapustil v družbi najmlajše hčerke. Foto: Reuters
Šinavatra je bolnišnico zapustil v družbi najmlajše hčerke. Foto: Reuters

Kontroverzni milijarder je bil za premierja izvoljen leta 2001, nato pa so ga leta 2006 strmoglavili v vojaškem udaru. Dve leti pozneje je pobegnil iz države, da bi se zaradi več kazenskih postopkov zaradi korupcije, zlorabe oblasti in nespoštovanje monarhije izognil zaporu. V odsotnosti je bil obsojen na osem let zapora.

Avgusta, tik preden je tajski parlament za novega premierja potrdil tajkuna Sreto Tavisina, predstavnika koalicije, na čelu katere je Taksinova stranka Pheu Thai, se je vrnil v domovino. Zaradi časovne usklajenosti Taksinove vrnitve in imenovanja novega premierja so poznavalci ugibali, ali ni bil med koalicijskimi pogajanji sklenjen tudi dogovor glede Taksinove usode.

Takoj ko je Taksin Šinavatra pristal na domačih tleh, so ga prijeli policisti in odpeljali v zapor, a tam ni ostal dolgo – tajski kralj ga je namreč kmalu pomilostil in mu kazen z osmih skrajšal na eno leto, pri čemer je zaradi "slabega zdravja" čas do pomilostitve preživel v luksuznem krilu bangkoške bolnišnice, ne pa v zaporu.

Od tam so ga zgodaj zjutraj po krajevnem času tudi izpustili, poroča Reuters. V zatemnjenem vozilu se je iz bolnišnice v svojo rezidenco odpeljal v družbi najmlajše hčerke Paetongtarn Šinavatra, sicer vodje trenutno vladajoče stranke Pheu Thai.

Izpustili naj bi ga, ker je izpolnjeval vse pogoje za pogojni odpust – je starejši od 70 let, trpi za hudo boleznijo in je odslužil vsaj šest mesecev enoletne zaporne kazni, je poročal tajski časnik Bangkok Post, ki se sklicuje na tajskega pravosodnega ministra Tavija Sodsonga.

74-letni tajkun je že dve desetletji v središču boja za oblast med njegovo razširjeno družino in "novim denarjem" ter krogom "starega denarja", ki ga sestavljajo družine blizu kraljevi družini, generali in njihovi podporniki. Taksin je sicer zagotovil, da se je upokojil in da se aktivno v politiko ne bo več vključeval, a kot navaja Reuters, bo skušnjava – glede na dejstvo, da je na oblasti njegova stranka z zavezniki – velika.

"Zagotovo bo imel nekaj vpliva. A kolikšnega? Ne vleče več vseh niti tako kot v preteklosti," je za agencijo dejal politični analitik Titinan Pongsudirak. "Zagotovo ga bo novi center moči držal na vrvici, ker mu ne zaupajo," je še ocenil in dodal, da mu bodo gotovo dali vedeti, naj se drži dogovora, sicer bodo težave.

Zaradi pogojnega izpusta Taksina Šinavatre so se oglasili tudi v opoziciji. "Zelo bolan? Pogojni izpust? Kakšna bolezen?" je ob fotografijah izpuščenega milijarderja na družbenih omrežjih zapisal senator Somčaj Svangkarn in dodal: "Tajska pravica, počivaj v miru." Podobno na dvojna merila in privilegije najbogatejših v državi opozarjajo tudi v drugih opozicijskih strankah.