Kasim-Žomart Tokajev je po odstopu Nazarbajeva opravljal vlogo začasnega predsednika. Foto: EPA
Kasim-Žomart Tokajev je po odstopu Nazarbajeva opravljal vlogo začasnega predsednika. Foto: EPA

Skoraj 12 milijonov kazahstanskih volivcev je prvič v treh desetletjih volilo novega predsednika države. Za najvišji položaj v državi se je potegovalo sedem kandidatov, med njimi prvič tudi ženska, je za Televizijo Slovenija poročala Vlasta Jeseničnik. Zmaga 66-letnega kariernega diplomata Tokajeva ni presenečenje, saj ga je za svojega naslednika izbral dolgoletni predsednik države Nursultan Nazarbajev.

Na ulicah se je med volitvami zbralo več tisoč protestnikov, ki so trdili, da so volitve nepoštene. Policija naj bi aretirala več sto ljudi, med njimi tudi več novinarjev.

Protestniki in policija. Foto: EPA
Protestniki in policija. Foto: EPA

Na protestih so po uradnih podatkih kazahstanskega notranjega ministrstva aretirali okoli 100 ljudi. Francoska tiskovna agencija AFP medtem poroča, da naj bi aretirali več sto ljudi. Aretirali in tudi že izpustili so dva novinarja AFP-ja, novinarja Radia Free Europe in predstavnike norveške nevladne organizacije Helsinški odbor.

K protestom je pozvalo prepovedano opozicijsko gibanje Demokratična izbira Kazahstana, ki trdi, da prenos oblasti ni svoboden in pravičen. Več tisoč ljudi se je po navedbah organizatorjev zbralo na glavnem trgu največjega kazahstanskega mesta Almaty.

Množični protesti potekajo tudi v prestolnici Nursultan. Po navedbah AFP-ja gre za najbolj množične proteste v tej srednjeazijski državi po treh letih.

Volilna udeležba je bila več kot 70-odstotna. Foto: EPA
Volilna udeležba je bila več kot 70-odstotna. Foto: EPA

Nazarbajev nepričakovano odstopil

V Kazahstanu so novega predsednika države volili, ker je marca nepričakovano odstopil prvi in dolgoletni predsednik Nazarbajev, po katerem so po odstopu poimenovali prestolnico države. Poznavalci menijo, da volitve ne bodo prinesle bistvenih sprememb. Srednjeazijska država z 18 milijoni prebivalcev, bogata z nafto, bo ohranila avtoritarno usmeritev in tesne vezi z Rusijo.

Pomisleki o pravičnosti volitev

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je v Kazahstan poslala več kot 300 opazovalcev volitev. Človekoljubna organizacija Human Rights Watch je sporočila, da je demokratični prenos moči v Kazahstanu iluzija, poroča BBC.