Foto: EPA
Foto: EPA

V drugi najbolj prizadeti državi na svetu po številu okužb z novim koronavirusom, v Braziliji, je Brazilsko združenje za tisk (ABI) napovedalo tožbo predsedniku Jairu Bolsonaru. Na novinarski konferenci v Brasilii, na kateri je v sredo sporočil, da je okužen, namreč ni spoštoval razdalje z novinarji in je snel zaščitno masko. Novinarske konference so se udeležili novinarji televizij CNN Brasil, TV Record in TV Brasil.

Staroselci ne bodo posebej zaščiteni

Bolsonaro pa je v sredo z vetom razvodenil zakon, ki bi dodatno zaščitil v epidemiji prizadete staroselce kot še posebej ogroženo skupino. Z vetom je dosegel umik 16 določil iz zakona, med drugim, da jim mora vlada zagotoviti dostop do pitne vode in zdravil ter zanje zagotoviti postelje na intenzivnih oddelkih.

V 212-milijonski državi je okoli 900.000 staroselcev več kot 300 etnij. Po podatkih vlade je med staroselci, ki živijo na vasi, okuženih več kot 8000 ljudi, umrlo jih je 184. Po podatkih združenja za staroselsko prebivalstvo, ki upošteva tudi podatke v mestih, pa jih je okuženih 12.408, umrlo jih je 445.

V zadnjih 24 urah je v Braziliji umrlo 1223 ljudi, skupno 67.964. Potrdili so še 44.571 novih primerov okužbe, skupno že več kot 1,7 milijona.

Avstralija: v Melbournu v karanteni več kot pet milijonov ljudi

Zaradi hitrega naraščanja števila okužb z novim koronavirusom je več kot pet milijonov prebivalcev Melbourna, drugega največjega mesta v Avstraliji, znova v karanteni. Prebivalci bodo ostali doma šest tednov. Dom bodo lahko zapustili le, če bodo morali po nakupih, k zdravniku, na delo ali oskrbeti nekoga drugega. Poleg tega ne bodo smeli sprejemati obiskov, pouk pa bo znova potekal na daljavo. Prav tako ne bodo smeli zapustiti mesta.

WHO ugotavlja, da tudi meter in pol ni varna razdalja

V zvezni državi Viktorija so potrdili še 165 novih primerov okužbe, kar je veliko več kot v drugih avstralskih zveznih državah, ki krepijo nadzor na mejah, da bi preprečile vnos okužb in izbruh drugega vala epidemije.

Epidemija pa se je širila tudi v sosednjo zvezno državo Novi Južni Wales, ki je v sredo zaprl mejo z Viktorijo. Policija je pred tem sporočila, da je mejo med zveznima državama v manj kot 36 urah prečkalo 30.000 avtomobilov.

V Avstraliji, ki je na začetku leta pandemijo covida-19 hitro zajezila, so potrdili skoraj 9000 primerov okužb. V državi s 25 milijoni prebivalci je zaradi covida-19 umrlo 106 ljudi.

Iran znova z rekordnim številom smrti

O rekordnem številu smrti zaradi novega koronavirusa poročajo iz Irana, kjer je v zadnjih 24 urah za covidom-19 umrlo 221 ljudi, kar je največ v enem dnevu od izbruha virusa februarja letos. V Iranu so potrdili več kot 250.000 okužb z novim koronavirusom.

Kitajska z novo strategijo v boju proti novemu koronavirusu

Kitajske oblasti so se namesto drastičnega zaprtja cele države osredotočile na kombinacijo zapiranja prizadetih sosesk in množično testiranje. Tokrat so oblasti zapirale posamezne stanovanjske soseske, v katerih se je širil virus, in obenem množično testirale tamkajšnje prebivalce na okužbo z novim koronavirusom. Pristop je bil očitno uspešen, saj se je do začetka julija število novih okužb bistveno zmanjšalo, v zadnjih dneh pa teh celo ne beležijo več.

Nedavni izbruh novega koronavirusa v Pekingu je na Kitajskem zasejal strah pred drugim valom epidemije, a kot je videti, so oblasti z novo, usmerjeno strategijo vsaj za zdaj zajezile širjenje okužb. Foto: Reuters
Nedavni izbruh novega koronavirusa v Pekingu je na Kitajskem zasejal strah pred drugim valom epidemije, a kot je videti, so oblasti z novo, usmerjeno strategijo vsaj za zdaj zajezile širjenje okužb. Foto: Reuters

Karantena je tokrat doletela na tisoče prebivalcev Pekinga, ki so lahko nemoteno nadaljevali življenje, le da niso smeli zapuščati mesta. Ponekod so zaprli lokale, a večina trgovin in restavracij je ostala odprtih. Nekaterim so prostovoljci trkali na vrata in jih spraševali, ali bi lahko kakor koli prišli v stik z virusom. Mnogim so na primer odredili, da morajo opraviti test na okužbo z novim koronavirusom, ker so varnostne kamere posnele njih oziroma njihova vozila v bližini omenjene tržnice.

Rusija odobrila novo zdravilo proti covidu-19

Iz ruskega farmacevtskega podjetja R-Pharm so sporočili, da so odobrili novo zdravilo za zdravljenje bolnikov s covidom-19, imenovano koronavir. Klinično testiranje, ki je zajelo bolnike z blagimi in srednje težkimi simptomi, naj bi pokazalo, da je koronavir zelo učinkovit pri zaviranju repliciranja novega koronavirusa.

Koronavir je že tretje v Rusiji registrirano zdravilo za koronavirusno bolezen 19. Foto: Pixabay
Koronavir je že tretje v Rusiji registrirano zdravilo za koronavirusno bolezen 19. Foto: Pixabay

Klinična raziskava je pokazala, da se je stanje pri 55 odstotkih obolelih, pri katerih hospitalizacija ni bila potrebna, po sedmih dneh jemanja koronavira izboljšalo. Pri standardni etiotropični terapiji ta nagovarja izvor bolezni in ne simptome je bil ta delež 20-odstoten. Tudi po 14-dnevnem obdobju se je koronavir odrezal bistveno bolje, so pojasnili v R-Pharmu. Že po petih dneh jemanja koronavira virus SARS-CoV-2 ni bil več prisoten pri kar 77,5 odstotka bolnikov.

Koronavir je že tretje v Rusiji registrirano zdravilo za koronavirusno bolezen 19. Prvo se imenuje avifavir in ga bolniki prejemajo od 11. junija, ko ga je rusko ministrstvo za zdravje odobrilo po hitrem postopku, medtem ko so klinični testi še potekali.

Virus prizadene pljuča in srce

Ruski minister za zdravje Mihail Muraško je medtem opozoril, da bolezen covid-19, ki ga povzroča novi koronavirus, najbolj prizadene srce in pljuča, še posebej če gre za hujši potek bolezni. Minister je poleg tega opozoril, da je pri teh bolnikih zaradi hude izčrpanosti odsvetovana težja fizična aktivnost. Poleg tega funkcionalnosti oz. kapacitete pljuč ni mogoče v celoti obnoviti. V Rusiji so do zdaj zabeležili več kot 700.000 okužb z novim koronavirusom. Več kot 472.000 okuženih je ozdravelo, za covidom-19 pa je umrlo nekaj več kot 10.600 obolelih.