S prodajo neprimerne opreme so se okoristile predvsem kriminalne združbe. Foto: Televizija Slovenija
S prodajo neprimerne opreme so se okoristile predvsem kriminalne združbe. Foto: Televizija Slovenija

Zaradi velikega povpraševanja in pomanjkanja opreme na trgu med pandemijo covida-19 so se s prodajo neprimerne opreme okoristile predvsem kriminalne združbe, opozarja Undoc.

Urad je v poročilu še posvaril, da se bodo kriminalne združbe osredotočile na prekupčevanje v povezavi s cepivom, ko bo razvito, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupaj s širjenjem koronavirusa so pri uradu zaznali tudi porast kibernetskih napadov na kritično infrastrukturo. "Zdravje in življenja so ogroženi, ker kriminalci zlorabljajo krizo covida-19, da služijo na račun tesnobnosti družbe in povečanega povpraševanja po osebni zaščitni opremi in zdravilih," je v izjavi dejala izvršna direktorica urada Ghada Waly.

Dodala je, da mednarodne kriminalne združbe izkoriščajo luknje v nacionalnih zakonodajah in nadzoru, da na trg spravijo ponarejeno opremo.

Interpol je marca v okviru preiskave nezakonitih spletnih prodaj zdravil in medicinske opreme aretiral 121 ljudi po vsem svetu in zasegel večjo količino neprimernih in ponarejenih zaščitnih mask ter za okoli 12 milijonov evrov potencialno nevarnih farmacevtskih izdelkov.

V primerjavi s podobno operacijo Interpola iz leta 2018 so opazili 18-odstoten porast zasegov protivirusnih zdravil, ki niso imela potrdil, in več kot 100-odstoten porast zasegov klorokina brez potrdil.

Undoc je pozval k mednarodnemu sodelovanju, krepitvi zakonskih okvirjev in poučevanju tistih, ki delajo na področju medicinskih produktov. "Le skupni pristop bo omogočil učinkovit odgovor," so dodali.