Avstrija napoveduje ostrejši nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko. Foto: Reuters
Avstrija napoveduje ostrejši nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko. Foto: Reuters

Že pred tednom dni je Dunaj odsvetoval potovanja v šest držav Zahodnega Balkana, in sicer Albanijo, Bosno in Hercegovino, Kosovo, Severno Makedonijo, Črno goro in Srbijo, po novem pa odsvetuje potovanja tudi v Romunijo, Bolgarijo in Moldavijo.

Ob prihodu iz držav, za katere velja opozorilo pred potovanji, je obvezna 14-dnevna karantena ali predložitev negativnega testa na covid-19.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je opozoril, da so se razmere v zvezi s covidom-19 na Balkanu na žalost poslabšale ter da v Avstriji zaznavajo vedno več primerov okužb, ki so v državo vnesene z vzhoda. "Priča smo vse številnejšim vnosom iz tujine. Zato je nujen poziv, da se v te države ne potuje," je poudaril.

Obenem je posvaril, da neupoštevanje karantene ni zgolj manjši prekršek, ampak resna kršitev, za katero je zagrožena kazen do 1450 evrov. Še posebej je kancler opozoril tiste, ki so pozitivni na covid-19 in kršijo karanteno, da je to kaznivo dejanje in jih čakajo stroge kazni.

Pregled vseh avtobusov

Avstrija bo poleg tega poostrila nadzor na svojih vzhodnih mejah, je še napovedal Kurz, prav posebej pa bodo nadzorovali tiste, ki se vračajo iz balkanskih držav. Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je pojasnil, da se krepi predvsem nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko, kjer bo nameščenih 1800 policistov. Med drugim bodo brez izjem pregledovali vse avtobuse.

Na splošno je položaj v Avstriji z vidika širjenja novega koronavirusa še vedno pod nadzorom, je medtem zatrdil minister za zdravje Rudolf Anschober. Število novih okužb namreč hitro narašča le v dveh od devetih zveznih dežel, v Zgornji Avstriji in na Dunaju. Trenutno je v celotni Avstriji okoli 1100 aktivno okuženih, 90 bolnikov je v bolnišnicah, od tega deset na intenzivni negi.

Čeprav razmere tam za zdaj niso skrb vzbujajoče, pa so se za nove ukrepe za zajezitev covida-19 odločili tudi na avstrijskem Koroškem, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Tamkajšnja deželna vlada je napovedala, da bo na priljubljenih turističnih točkah na javnih mestih obvezno nošenje obraznih mask ali uporaba druge zaščite, ki prekriva usta in nos, a le med 21. uro zvečer in 2. uro zjutraj.

Ukrep bo predvidoma začel veljati v petek, zanj pa so se odločili, ker se ljudje v turističnih krajih gre predvsem za kraje ob Vrbskem, Baškem in Klopinjskem jezeru kljub nujnim pozivom naj ne bi držali epidemioloških priporočil glede ohranjanja medsebojne razdalje in higiene.