Bolsonaro je do zdaj oporekal nevarnosti, ki jo predstavlja novi koronavirus, čeprav je v državi umrlo več kot 65.000 ljudi. Foto: EPA
Bolsonaro je do zdaj oporekal nevarnosti, ki jo predstavlja novi koronavirus, čeprav je v državi umrlo več kot 65.000 ljudi. Foto: EPA

Kot je predsednik povedal na brazilski televiziji, je simptome, med njimi vročino in utrujenost, prvič opazil v nedeljo. Potem ko je vzel hidroksiklorokin in antibiotik azitromicin se zdaj že počuti bolje, je še povedal.

Po poročanju brazilske tiskovne agencije Agencia Brasil je predsednik ta teden odpovedal dva obiska zunaj glavnega mesta, naj bi pa še naprej delal od doma, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Bolsonaro je večkrat zmanjševal tveganje, ki ga predstavlja novi koronavirus. Aprila je dejal, da ga ne bi skrbelo, tudi če bi se okužil, češ da ne bi ničesar čutil. "V najslabšem primeru bi bilo kot majhna gripa ali blažji prehlad," je dejal.

Predsednik je to izjavil v času, ko je bilo v državi še manj kot 3000 žrtev covida-19, število potrjenih okužb pa okoli 40.000, poroča BBC. Zdaj je Brazilija na drugem mestu po številu okužb in smrtnih žrtev covida-19 na svetu. Do zdaj so našteli 1.603.055 primerov in 65.487 smrti.

Bolsonaro je kljub temu regionalne guvernerje pozval, naj omilijo ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, ki po njegovem mnenju škodujejo gospodarstvu in so škodljivejši od samega virusa. Medije je obtožil, da širijo paniko in preganjavico.

Podpisal je zakon, ki uvaja obvezno nošenje maske v času pandemije novega koronavirusa, a je obenem preprečil zapoved obveznega nošenja v trgovinah, cerkvah in šolah.

V petek je tudi preprečil, da postane za podjetja obvezno, da za zaposlene zagotovijo maske, in za oblasti, da jih zagotovijo za revnejše prebivalce, dal je veto tudi na zahtevo, da maske nosijo tudi v zaporih, kot tudi na zahtevo, da podjetja zaposlene seznanijo s pravilnim nošenjem zaščitnih mask.

Sam se je udeležil več javnih dogodkov brez maske, čeprav so lokalna pravila to od njega zahtevala.

V avstralski zvezni državi Viktoriji so do zdaj skupaj ugotovili 2824 okužb z novim koronavirusom. Foto: Reuters
V avstralski zvezni državi Viktoriji so do zdaj skupaj ugotovili 2824 okužb z novim koronavirusom. Foto: Reuters

Melbourne v karanteni

V avstralski zvezni državi Viktoriji so v zadnjem dnevu potrdili 191 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ do zdaj. 154 primerov je neznanega izvora, 37 pa jih je povezanih z že znanimi izbruhi virusa.

Potem ko se je znatno povečalo število okužb z novim koronavirusom v prestolnici Viktorije Melbournu, sta se najbolj naseljeni avstralski zvezni državi odločili za zaprtje meje, kar se je nazadnje zgodilo leta 1919. Kot so sporočili iz vlade Novega Južnega Walesa, pričakujejo, da bo meja med državama zaprta nekaj tednov, in ne le nekaj dni. Izdana bodo dovoljenja za ljudi, ki bodo morali mejo prečkati iz nujnih razlogov, sicer pa bo nadzor nad upoštevanjem ukrepov opravljala policija, poroča BBC.

Premier Viktorije Daniel Andrews je medtem sporočil, da so v Melbournu uvedli karanteno, ki naj bi trajal šest tednov: "Moramo biti realni glede okoliščin, s katerimi se spopadamo. Ne smemo se pretvarjati, da je konec. To ni pravi odgovor. Druge možnosti, kot je karantena, ni." Do zdaj so v Avstraliji skupaj potrdili 8586 primerov okužb. Več kot 7000 bolnikov je ozdravelo, covid-19 pa je zahteval 106 žrtev.

V Viktoriji zadnji dan potrdili 191 novih primerov okužbe

Peking brez novih okužb

Prvič, odkar je novo žarišče, s katerim je bilo povezanih najmanj 335 okužb, postala tržnica Šinfadi v Pekingu, v kitajskem glavnem mestu niso zaznali nobene nove okužbe. Zaradi širjenja novega koronavirusa z omenjene tržnice so se prebivalci Pekinga množično testirali, za številne soseske pa so uvedli karanteno. V preteklem tednu iz Pekinga niso poročali o več kot treh novih okužbah dnevno.

Skupaj so na Kitajskem, v državi izvora virusa, v zadnjih 24 urah našteli osem novih primerov okužb, kar je več kot dan prej, ko so jih štiri. Vse ti primeri so bili vneseni, so sporočile oblasti. Ob tem so ugotovili še 15 primerov okužb brez simptomov. Skupaj so na Kitajskem do zdaj potrdili 83.565 okužb, umrlo je 4634 bolnikov.

V Pekingu prvič po 26 dneh niso zaznali novega primera

Indija: Skupaj umrlo več kot 20.000 bolnikov

V Indiji je število žrtev novega koronavirusa preseglo 20.000. Zadnji dan je umrlo 467 bolnikov. Število novih okužb in smrtnih žrtev se v Indiji hitro povečuje, potem ko je država začela sproščati ukrepe, zaradi katerih je močno prizadeto indijsko gospodarstvo. Številna podjetja so se zaprla, več deset tisoč ljudi pa je ostalo brez dela.

V zadnjih 24 urah so v Indiji, ki je v ponedeljek po številu okužb na tretjem mestu prehitela Rusijo, potrdili 22.252 novih okužb, skupaj pa do zdaj tako že 719.665. Zdravstveni uradniki se bojijo, da se bo število smrtnih žrtev v naslednjih tednih še znatno povečalo. V prvem julijskem tednu so v povprečju poročali o 450 smrtih dnevno, v prvem tednu junija o 250, maja pa o 101. Do zdaj je covid-19 v Indiji zahteval 20.160 žrtev.

V indijskem glavnem mestu New Delhi so zadnji dan potrdili več kot 1000 novih okužb. Foto: Reuters
V indijskem glavnem mestu New Delhi so zadnji dan potrdili več kot 1000 novih okužb. Foto: Reuters

V Iranu največ žrtev od izbruha koronavirusa

V Iranu so v zadnjih 24 urah zaznali 200 smrtnih žrtev covida-19, kar je največ od izbruha novega koronavirusa v državi februarja. Skupno je umrlo 11.931 ljudi. V zadnjem dnevu pa so potrdili še 2637 okužb z virusom, skupno 245.688.

"Na žalost, smo v zadnjih 24 urah izgubili še 200 sodržavljanov, tako da skupno število smrtnih žrtev znaša 11.931," je povedala tiskovna predstavnica iranskega zdravstvenega ministrstva Sima Sadat Lari.

"Povečanje števila žrtev je zelo boleče za vse nas," je poudarila. Dodala je, da je to posledica "našega vedenja in dejanj", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot je dejala predstavnica ministrstva, se je število okužb močno povečalo na enem območju, kjer je bilo v zadnjih dneh več porok. Imena območja ni razkrila.

Število potrjenih primerov in smrtnih žrtev novega koronavirusa v Iranu stalno narašča od začetka maja, ko so v tej bližnjevzhodni državi potrdili najmanj primerov okužbe v skoraj dveh mesecih.