Trump hvali delo svoje vlade na področju boja proti koronavirusu. ZDA imajo daleč največ potrjenih okužb in smrti zaradi covida-19. Foto: Reuters
Trump hvali delo svoje vlade na področju boja proti koronavirusu. ZDA imajo daleč največ potrjenih okužb in smrti zaradi covida-19. Foto: Reuters

Ameriški podpredsednik Mike Pence je branil vodenje države predsednika Trumpa med epidemijo in dejal, da se zdi, da se zadnji val okužb zmanjšuje, poroča BBC.

"Medtem ko žalujemo s tistimi, ki žalujejo, smo zaradi tega, kar smo Američani storili, zaradi izjemnega dela zdravstvenih delavcev, opogumljeni, ker povprečna stopnja smrtnosti ostaja nizka in enakomerna," je dejal Pence.

Število okužb sicer narašča v več kot polovici zveznih držav in Univerza v Washingtonu ocenjuje, da bo do novembra v državi zaradi covida-19 umrlo 208.000 ljudi.

Teksas je v torek poročal o več kot 10.000 primerih novih okužb, Kalifornija o 6000, Misuri o svojem rekordu 773, Oklahoma prav tako o svojem rekordu 858, Louisiana o 2000 novih okužbah, Florida pa o 7300.

V Teksasu je doslej za covidom-19 umrlo 2734 bolnikov, v Kaliforniji 6552, v Misuriju 1067, v Oklahomi 403, Louisiani 3318, na Floridi pa 3840.

Vodja delovne skupine Bele hiše proti koronavirusu Deborah Birx je v torek priznala, da so strokovnjaki presenečeni, kako velik učinek ima pandemija na države z visokimi in srednje visokimi dohodki. Bolj kot na revne države. Kar 80 ali 90 odstotkov smrti je v državah z visokimi ali srednje visokimi dohodki. V ZDA se učinek povečuje zaradi razširjenosti diabetesa, visokega krvnega tlaka in debelosti in Deborah Birx meni, da se potrjuje potreba, da Američani postanejo bolj zdravi.

Fauci: Treba je nositi maske in pika

Vodilni epidemiolog Anthony Fauci pa je poudaril, da okužbe zelo naraščajo na jugu in zahodu ZDA, kar je označil za velik problem. "Vsem mora biti jasno, da je treba nositi maske in pika," je dejal Fauci.

Dejal je, da je srednja starost okuženih zdaj kakšnih 15 let nižja kot aprila, vendar pa lahko tudi bolj zdravi mladi ljudje še vedno resno zbolijo, če imajo kakšno zdravstveno težavo. Tudi Fauci se strinja, da je šole treba odpreti, ker bodo sicer hude posledice za družine. Priporočil je nošenje zaščitnih mask in manjše razrede.

Tudi ministrica za izobraževanje Betsy DeVos zagovarja odprtje šol jeseni. Foto: Reuters
Tudi ministrica za izobraževanje Betsy DeVos zagovarja odprtje šol jeseni. Foto: Reuters

CDC pozval šole k odprtju

Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je šolam izdal navodila, kako naj se vrnejo varno k pouku. Med drugim naj povečajo razdaljo med šolskimi klopmi, uvedejo malice v učilnicah, in ne v jedilnicah, postavijo pregrade med umivalniki ter čistijo površine.

Direktor CDC-ja Robert Redfield je omenil, da je covid-19 bolj prizanesljiv do mlajših, večje tveganje pa je prenos okužb od mlajših na starejše. Še večje tveganje pa je, da šole ostanejo zaprte, in Redfield poziva šole, naj se odprejo in sprejmejo načrte, kako ukrepati v primeru porasta okužb.

Tudi ministrica za izobraževanje Betsy DeVos je guvernerjem zveznih držav dejala, da morajo jeseni redni pouk znova izvajati vse ameriške šole, kar je ponovil še Trump.

Predsednik je v Beli hiši pripravil okroglo mizo o ponovnem odpiranju šol po ZDA, na kateri je nastopila tudi njegova žena Melania Trump, ki je zatrdila, da morata biti duševno zdravje in socialni razvoj otrok prav tako pomembna kot fizično zdravje.

Enako velja tudi za starše, ki bodo sicer prisiljeni sprejeti stresno izbiro med skrbjo za otroke in vrnitvijo na delovno mesto. Podobnega mnenja je bilo tudi več drugih nastopajočih na okrogli mizi, ki so trdili, da je šole treba odpreti, saj da novi koronavirus ni tako zelo nevaren za otroke.

Trump: Nekateri nočejo odpreti šol iz političnih razlogov

Trump je ponovil obtožbo, da nekateri nočejo odpreti šol iz političnih razlogov, ker menijo, da jim bo to pomagalo novembra na volitvah. S tem naj bi mislil na demokrate, vendar pa Trump trdi, da jim ne bo uspelo, ker da Američani razumejo, za kaj gre. "Želimo odpreti vse šole. Vsi si to želijo. To želijo mame, očetje in otroci. Pritiskali bomo na guvernerje in vse druge, da se šole odprejo," je dejal Trump.