V Indiji ženske pogosto na ulicah opozarjajo na vprašanje posilstva. Foto: AP
V Indiji ženske pogosto na ulicah opozarjajo na vprašanje posilstva. Foto: AP

"Sedem moških me je posililo. Pretepli so naju in oropali, čeprav niso vzeli veliko stvari, ker so me v resnici hoteli le posiliti," je žrtev napada povedala v videoposnetku, ki ga je objavila na omrežju Instagram. Dodala je, da so moški obema grozili, da ju bodo ubili.

28-letnica z brazilskim in španskim državljanstvom je bila skupaj z možem na potovanju z motorjem, napadli pa so ju med kampiranjem v okrožju Dumki v zvezni državi Džarhad na vzhodu Indije. Policija je sporočila, da je aretirala štiri moške in išče še tri osumljence. Njihove identitete niso razkrili.

Na brazilskem veleposlaništvu v Indiji so za BBC potrdili, da sta bila ženska in njen mož žrtvi "hudega kriminalnega napada". "Združiti se moramo v naši zavezanosti odpravi nasilja nad ženskami povsod po svetu," pa je v nedeljo na omrežju X sporočilo špansko veleposlaništvo v New Delhiju.

Uradno 90 primerov posilstva na dan, a prave številke naj bi bile mnogo višje

Skupinsko posilstvo je povzročilo ogorčenje tako v Indiji kot v tujini. Spolno nasilje in posilstva so v državi postala pomembna tema zlasti po skupinskem posilstvu in umoru mlade ženske na avtobusu v New Delhiju leta 2012, ko so izbruhnili obsežni protesti in prinesli nekaj sprememb v zakonodaji na tem področju.

Toda številni aktivisti v Indiji kljub temu pravijo, da bo za reševanje odprtih vprašanj na področju spolnega nasilja še vedno potrebnega ogromno dela, poroča BBC.

Po podatkih nacionalnega urada za evidenco kaznivih dejanj je bilo leta 2022 v Indiji v povprečju prijavljenih skoraj 90 posilstev na dan. Oblasti ocenjujejo, da obstaja še veliko več neprijavljenih primerov, k čemur pripomoreta zlasti prevladujoča stigmatizacija žrtev in nezaupanje v policijske preiskave.

Indijo pretresa primer množičnega posilstva