Protest v New Delhiju. Foto: EPA
Protest v New Delhiju. Foto: EPA

Protesti so potekali v več indijskih državah, tudi v glavnem mestu New Delhi, kjer so protestniki zahtevali preklic odločitve vlade v Gudžaratu in izražali solidarnost z žrtvijo posilstva, poroča Guardian.

11 moških so izpustili na prostost 15. avgusta, ko je Indija praznovala 75. obletnico neodvisnosti. Leta 2008 so bili obsojeni posilstva, umora in nezakonitega združevanja.

Njihova žrtev, zdaj stara več kot 40 let, je dejala, da je obnemela ob odločitvi vlade v državi Gudžarat in podvomila o pravičnosti. V času posilstva je bila žrtev noseča.

V izgredih leta 2002 v Gudžaratu je bilo ubitih več kot 1000 ljudi, večinoma muslimanov. Med ubitimi v nasilju je bilo tudi sedem članov družine žrtve, vključno z njeno triletno hčerko.

Oblasti v Gudžaratu, kjer je na oblasti stranka Baratija Džanata indijskega premierja Narendre Modija, so sporočile, da so prošnji obsojencev za skrajšanje kazni ugodili, ker so bili v zaporu že več kot 14 let. Možnost predčasnega izpusta je zanje obstajala v skladu s politiko iz leta 1992, ki je veljala v času njihove obsodbe.

Leta 2014 so sprejeli spremembe, ki prepovedujejo skrajšanje kazni za ljudi, ki so obsojeni zločinov, kot sta posilstvo in umor.

Mlada protestnica v New Delhiju Asija Kureši je dejala, da si želi pravičnosti za žrtev. "Modi je 15. avgusta govoril o varnosti in zaščiti žensk v Indiji, isti dan pa so na prostost izpustili posiljevalce," je rekla. "Kako sem lahko varna v takšnem vzdušju?"