Ljudje na pogrebu več deset civilistov, ki so bili oktobra lani ubiti v bombnem napadu na mošejo v provinci Nangahar. Foto: EPA
Ljudje na pogrebu več deset civilistov, ki so bili oktobra lani ubiti v bombnem napadu na mošejo v provinci Nangahar. Foto: EPA

Po podatkih misije UNAMA so večino žrtev med civilnim prebivalstvom zakrivile nevladne oborožene skupine – 47 odstotkov talibani in 12 odstotkov skrajna skupina Islamska država. Provladnim silam UNAMA pripisuje krivdo za 28 odstotkov žrtev med civilisti, za 16 odstotkov naj bi bile odgovorne afganistanske varnostne sile, za osem odstotkov pa mednarodne sile.

Afganistanske varnostne sile so lani zakrivile 16 odstotkov žrtev med civilisti. Foto: Reuters
Afganistanske varnostne sile so lani zakrivile 16 odstotkov žrtev med civilisti. Foto: Reuters

Predstavniki Združenih narodov so ob tem opomnili, da so napadi, ki namerno merijo na civiliste ali civilne objekte, resna kršitev mednarodnega humanitarnega prava in pomenijo vojne zločine. "Vojskujoči morajo sprejeti potrebne ukrepe, da bombe, granate, rakete in improvizirane mine ne bodo ubijale žensk, moških, dečkov in deklic, vsako drugo ravnanje je nesprejemljivo," je poudarila visoka komisarka ZN-a za človekove pravice Michelle Bachelet.

Število mrtvih in ranjenih civilistov tako že šesto leto zapored presega številko 10.000, poroča nemška tiskovna agencija DPA. "Skoraj vsakega civilista v Afganistanu je nenehno nasilje na neki način osebno prizadelo," je ob tem izpostavil vodja UNAME Tadamichi Yamamoto.

Številke za lani kažejo na petodstotni upad števila civilnih žrtev v primerjavi z letom 2018. UNAMA podatke zbira od leta 2009, lani pa je po njenih informacijah skupno število civilnih žrtev spopadov preseglo število 100.000.

Sedemdnevno obdobje zmanjšanega nasilja

Danes je sicer začelo veljati sedemdnevno obdobje zmanjšanega nasilja med talibani ter afganistanskimi vladnimi silami in njihovimi mednarodnimi zavezniki. Konec prihodnjega tedna naj bi ZDA in talibani podpisali tudi delni mirovni dogovor.

Yamamoto je še poudaril, da je nujno, da sprte strani izkoristijo trenutek in dosežejo prekinitev spopadov. "Življenja civilistov je treba zaščititi in si prizadevati za mir," je dejal.