Rusija želi povečati prodajo svojega orožja v srednji Aziji in na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Rusija želi povečati prodajo svojega orožja v srednji Aziji in na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA

"Ukvarjamo se že s številnimi naročili držav v regiji za dobavo ruskih helikopterjev, strelnega orožja in sodobnih sistemov varovanja meja," je za tiskovno agencijo Ria Novosti potrdil vodja ruskega državnega izvoznika orožja Rosoboronexport Aleksander Mihejev.

Države v srednji Aziji, zlasti Uzbekistan in Tadžikistan, ki mejijo na Afganistan in ki so bile v devetdesetih letih prejšnjega stoletja ter na začetku tega tisočletja tarče napadov džihadistov, so zaskrbljene zaradi vrnitve talibanov na oblast, poroča AFP.

Moskva, ki ima v regiji številna vojaška oporišča, se boji vdora afganistanskih džihadistov, vključno z "borci, preoblečenimi v begunce", ki lahko tako pridejo na rusko ozemlje. Drugi vir za zaskrbljenost je povečanje trgovine z opijem in heroinom.

Rusija je zavzela spravljivo stališče do talibanov in priznala njihovo zmago ter jih pozvala k "nacionalnemu dialogu" za oblikovanje vključujoče vlade.

Kljub temu pa so po skupnih vojaških manevrih, ki jih je Rusija izvedla z Uzbekistanom in Tadžikistanom, od 7. do 9. septembra v Kirgiziji načrtovane nove vaje med državami članicami Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti, vojaškega zavezništva pod vodstvom Moskve.

Ti manevri bodo namenjeni usposabljanju za "uničevanje nezakonitih oboroženih skupin, ki so napadle ozemlje države članice te organizacije," je povedal njen tiskovni predstavnik. Talibani so zagotovili, da ne ogrožajo drugih držav srednje Azije.

Rusija ima orožarske apetite tudi na Bližnjem vzhodu

Rusija želi povečati prodajo orožja tudi na Bližnjem vzhodu. Zanimanje za rusko orožje je na orožarskem sejmu v Moskvi, ki je bil organiziran ta teden, pokazala tudi Savdska Arabija, tesna zaveznica ZDA.

Kot je poročal časnik Forbes, je sejem obiskal tudi namestnik savdskega obrambnega ministra princ Kalid bin Salman, ki je z ruskim kolegom Aleksandrom Fominom podpisal sporazum o vojaškem sodelovanju.

Poleg predstavnika Savdske Arabije je Moskvo obiskal tudi obrambni minister Bahrajna Abdulah bin Hasan Al Nuaimi, delegacijo Združenih arabskih emiratov pa je vodil major general Mubarak Said Al Džabri.

Prodaja orožja bližnjevzhodnim državam je v zadnjih letih pomenila tretjino vsega ruskega izvoza orožja, kažejo podatki Stockholmskega mednarodnega mirovnega raziskovalnega inštituta (Sipri). Največji kupci ruskega orožja so bili v tem obdobju Alžirija, Egipt in Irak.

V zadnjih letih sta uvoz orožja močno povečala Savdska Arabija in Katar.

Sejma v Moskvi se je udeležila tudi delegacija Irana, ki je pod sankcijami Zahoda.