Savdski prestolonaslednik je odobril za 20 milijard dolarjev investicij v pakistansko gospodarstvo. Foto: Reuters

Savdska Arabija bo v sklopu dogovora Pakistan oskrbovala s surovo nafto in naftnimi derivati, je sporočil savdski minister za energetiko Halid Al Falih. Dogovor obsega tudi osem milijard dolarjev investicij v naftno rafinerijo v pomembnem pristaniškem mestu Gvadar, poroča BBC.

Obe strani sta podpisali več začasnih sporazumov v energetskem, naftnem in rudarskem sektorju. Salman je ob tem poudaril, da gre za začetno fazo projekta, ki bo rasel vsako leto in bo koristen za obe državi.

Pakistan nujno potrebuje tuje investicije. Osrednja banka ima le osem milijard dolarjev deviznih rezerv in se spopada s krizo plačilnih bilanc. Pakistanski premier Imran Khan išče vlagatelje, saj želi zmanjšati višino posojil, za katera bo primoran zaprositi pri Mednarodnem denarnem skladu (IMF).

Pakistan si je od leta 1980 že dvanajstkrat izposodil sredstva od IMF-ja. Savdska Arabija je Pakistanu že posodila šest milijard dolarjev.

Pakistanski premier Imran Khan si prizadeva poiskati tuje vlagatelje, saj se država spopada s krizo bančništva. Foto: Reuters

Savdski prestolonaslednik v Pakistanu začenja azijsko turnejo, ki jo bo nadaljeval v Indiji in na Kitajskem. Salman skuša na turneji preoblikovati svojo podobo v mednarodni skupnosti po umoru novinarja Džamala Hašokdžija na savdskem konzulatu v Carigradu oktobra lani, tuje obveščevalne službe pa vse odtlej kopičijo dokaze, ki princa povezujejo z umorom.

Savdska Arabija krepi odnose z dolarji

Sočasno si Savdska Arabija prizadeva prek investicij okrepiti odnose z zaveznicami. Savdska Arabija že dolga leta vojaško sodeluje s Pakistanom, ki je zanjo pomemben predvsem zaradi geopolitičnega položaja v regiji, v kateri savdske zaveznice izražajo zaskrbljenost glede delovanja Irana.