Od ustanovitve kraljestva leta 1932 vlada družina Saudi, po kateri se država tudi imenuje. Vlada temelji na vahabizmu, ortodoksni intepretaciji islama, ki predpisuje smrtno kazen za številne zločine in prestopke. Med drugim tudi za bogoskrunstvo in žalitev islama. Foto: Reuters
Od ustanovitve kraljestva leta 1932 vlada družina Saudi, po kateri se država tudi imenuje. Vlada temelji na vahabizmu, ortodoksni intepretaciji islama, ki predpisuje smrtno kazen za številne zločine in prestopke. Med drugim tudi za bogoskrunstvo in žalitev islama. Foto: Reuters

Savdska Arabija velja za eno najhujših kršilk temeljnih človekovih pravic na svetu, pri čemer kraljevina strogost temelji na vahabitski interpretaciji islamskega prava. Prav postopoma sicer v Riadu sprejemajo posamezne odloke, ki odpravljajo ali zmanjšujejo najbolj drakonske kazni.

Sorodna novica Savdska Arabija bo prepovedala bičanje

Lani usmrtili 184 obsojencev
V letu 2019 so savdske oblasti izvedle kar 184 usmrtitev (Amnesty International), pri čemer je bil najmanj en moški usmrčen za zločin, ki ga je storil še kot mladoletnik. Zdaj se najhujša možna kazen odpravlja za mladoletnike, ki bodo po novem kaznovani z do 10 leti zapora v popravnem domu za mladostnike.

"Odlok nam pomaga zgraditi sodobnejši kazenski zakonik," je kraljevi odlok v izjavi povzel Avad Alavad, predsednik državne komisije za reformo zakonodaje, poročajo savdski državni mediji. Gre za drugo omilitev kazenskega zakonika v tednu dni, saj so v soboto objavili prepoved izrekanja kazni z bičanjem.

V petek umrl znani oporečnik
Po drugi strani opazovalci dogajanja v Savdski Arabiji opozarjajo, da gre najbrž za odziv na dogodek iz petka, ko je v zaporu po uradnih podatkih zaradi srčnega zastoja umrl oporečnik Abdulah Al Hamid. Aktivist za človekove pravice je bil zaprt vse od leta 2013, ko je bil zaradi spodbujanja državljanskega nemira obsojen na 10 let strogega zapora.

Doktor Al Hamid je namreč bil skupaj z Mohamedom Al Katanijem vodja Savdskega združenja za civilne in politične pravice, ki je moralo prenehati delovati, potem ko sta bila javna kritika oblasti aretirana. Aktivisti v državi in po svetu so že predtem opozarjali, da Al Hamidu oblasti zavračajo primerno zdravstveno oskrbo in da prestaja zaporno kazen v neprimernih razmerah.

Senca Hašokdžijevega umora nad prestolonaslednikom
Savdska Arabija je po letih zlorab vzbudila svetovno zgražanje, ko je brutalno umorila novinarja in kritika Džamala Hašokdžija, ki so ga leta 2018 pod pretvezo zvabili v savdski konzulat v Carigradu, kjer so ga zverinsko ubili, razčetverili in neznano kje pokopali.

Obveščevalni podatki tujih držav so razkrili, da je za operacijo stal princ Mohamed bin Salman, dejansko vodja kraljevine, saj je kralj Salman zaradi zdravstvenih težav močno omejen pri sposobnostih za odločanje in vladanje.