Prestolonaslednik Mohamed bin Salman (levo) naj bi dodatno utrjeval svoj položaj. Na sliki s kraljem Salmanom. Foto: Reuters
Prestolonaslednik Mohamed bin Salman (levo) naj bi dodatno utrjeval svoj položaj. Na sliki s kraljem Salmanom. Foto: Reuters

Kraljeva brat in nečak sta med vplivnejšimi ljudmi v savdskem kraljestvu. BBC poroča, da se pridržanja povezujejo s prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, dejanskim vladarjem Savdske Arabije.

Ameriški časnik Wall Street Journal poroča, da je razlog za pridržanje domnevni poskus državnega udara.

Leta 2017 je bil Mohamed bin Salman tisti, ki je s položaja prestolonaslednika odstranil svojega bratranca Mohameda bin Najefa, nekdanjega notranjega ministra, istega leta pa je dal v protikorupcijski kampanji aretirati več članov kraljeve družine, s čimer je utrdil svoj položaj v palači.

Prestolonaslednik je s tem povzročil zamere znotraj kraljeve družine, nekateri pa dvomijo o njegovi sposobnosti vladanja po umoru vidnega novinarja Džamala Hašokdžija v savdskem konzulatu leta 2018 in lanskem obsežnem napadu na savdsko naftno infrastrukturo.

Reuters se sklicuje na vire, ki pravijo, da člani kraljeve družine, ki želijo spremembe, vidijo kraljevega brata princa Ahmeda kot možnega prestolonaslednika, ki bi imel podporo članov kraljeve družine, represivnega aparata in nekaterih zahodnih držav.

Poznavalci in zahodni diplomati medtem pravijo, da ni verjetno, da bo družina nasprotovala Mohamedu bin Salmanu, dokler je 84-letni kralj Salman živ, saj je prestolonaslednik njegov najljubši sin.

Do zadnjih pridržanj prihaja v času povišanih napetosti z regionalnim nasprotnikom Savdske Arabije Iranom in prestolonaslednikovih poskusih uvedbe družbenih in gospodarskih reform, med katerimi je tudi prva javna prodaja naftnega giganta Aramco na domači borzi decembra lani.

Pod vodstvom bin Salmana vodi Savdska Arabija vojno v Jemnu, kjer napada hutijevske upornike, pri čemer so številne žrtve civilisti, znotraj države pa aretirajo aktivistke za ženske pravice, čeprav naj bi država izvajala reforme tudi na tem področju.