Pod Trumpom so ameriške sile močno okrepile zračne napade v Afganistanu, kjer je ameriška vojska odvrgla tudi največjo konvencionalno bombo. Foto: EPA
Pod Trumpom so ameriške sile močno okrepile zračne napade v Afganistanu, kjer je ameriška vojska odvrgla tudi največjo konvencionalno bombo. Foto: EPA

ZDA so na tarče v Afganistanu, ki so ga napadle leta 2001, v letu 2019 odvrgle 7432 bomb, medtem ko so jih leto prej 7362, je v poročilu, objavljenem v ponedeljek, zapisalo centralno poveljstvo ameriških zračnih sil.

To je drastično povečanje števila bomb, odvrženih na Afganistan, v primerjavi z letom 2009, ko so ZDA pod predsednikom Barackom Obamo na to državo odvrgle 4147 bomb, poroča Al Džazira.

Pod predsednikom Donaldom Trumpom so ZDA v zadnjih treh letih okrepile zračne napade, saj je administracija odstranila zahtevo, da morajo biti tarče "blizu" ameriškim ali afganistanskim silam, s čimer bi preprečili civilne žrtve.

Združeni narodi in organizacije za zaščito človekovih pravic so večkrat izrazili zaskrbljenost zaradi povečanja zračnih napadov v Afganistanu, ki so povzročili dramatičen porast števila civilnih žrtev.

V nedeljo je bilo na severu Afganistana v zračnem napadu vladnih sil ubitih sedem civilistov, vključno s tremi otroki.

V napadu ameriškega brezpilotnega napada na poveljnika odpadniške skupine talibanov v Heratu na zahodu države pa je bilo ta mesec ubitih ali ranjenih več kot 60 civilistov. Natova misija v Afganistanu Odločna podpora je o napadu sporočila, da je bil to "obrambni zračni napad v podporo afganistanskim silam".

Oktobra je ZN sporočil, da je prejel verodostojna poročila o ameriških zračnih napadih na domnevne talibanske laboratorije za proizvodnjo mamil, v katerih je umrlo najmanj 30 civilistov, tudi otrok. Misija pod vodstvom ZDA je zavrnila trditve ZN-a. Šlo je za napade na 60 ciljev v provincah Farah in Nimruz.

V prvi polovici leta 2019 so afganistanske vladne in ameriške sile ubile 717 civilistov, kar je kar 31 odstotkov več kot leto prej, ugotavlja ZN.

Medtem ko se napadi in civilne žrtve po državi stopnjujejo, si ZDA in talibani prizadevajo za dogovor, po katerem bi ZDA zapustile Afganistan v zameno za varnostna zagotovila.

Al Džazira se sklicuje na več virov blizu pogovorov in poroča, da so talibani privolili v zmanjšanje napadov na ameriške in vladne sile. ZDA od talibanov zahtevajo prekinitev ognja, preden bi sprejeli dokončen dogovor.