Meja med Severno in Južno Korejo uradno še vedno ni določena. Foto: Reuters
Meja med Severno in Južno Korejo uradno še vedno ni določena. Foto: Reuters

Južnokorejska vojska je naprej izstrelila opozorilne strele proti severnokorejski trgovski ladji, ki naj bi prestopila demarkacijsko črto, na kar je Pjongjang odgovoril z artilerijskimi izstrelki v tamponsko območje v Rumenem morju.

Severnokorejsko trgovsko plovilo je prečkalo severno demarkacijsko črto, vendar se je po opozorilnih strelih mornarice iz Seula umaknilo proti severu, so sporočili iz južnokorejske vojske, poročajo tuje tiskovne agencije.

Medtem so iz severnokorejske vojske sporočili, da je južnokorejska vojaška ladja nekaj minut zatem "prestopila vojaško demarkacijsko črto pod nadzorom" Pjongjanga in začela streljati z "izgovorom, da nadzoruje neidentificirano ladjo". Severnokorejska vojska je zato v odgovor izstrelila deset opozorilnih strelov.

Meja med Severno in Južno Korejo ni uradno določena, ker sta državi po koncu korejske vojne leta 1953 tehnično še vedno v vojni.

Odnosi med Severno in Južno Korejo so že dolgo časa močno zaostreni.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je prejšnji mesec svojo državo razglasil za "nepovratno jedrsko silo", s čimer je dejansko končal pogajanja o prepovedanih severnokorejskih oboroževalnih programih.

Pjongjang je namreč v zadnjih tednih izvedel več preizkusov orožja, vključno s taktičnimi jedrskimi vajami, na kar sta Seul in Washington odgovorila s skupnimi vojaškimi vajami. Poleg tega je Južna Koreja nedavno prvič po petih letih uvedla sankcije proti severni sosedi.