Foto: Reuters
Foto: Reuters

Južnokorejska vojska je v izjavi sporočila, da sta bili dve raketi danes malo po 6. uri zjutraj po krajevnem času (malo po 23. uri po srednjeevropskem času) izstreljeni z območja Samsok v Pjongjangu, pristali pa sta v Japonskem morju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po podatkih japonske vlade sta raketi leteli od 250 do 800 kilometrov daleč na višini največ od 50 do sto kilometrov in sta pristali zunaj japonskega izključne gospodarskega območja.

Gre za že šesto severnokorejsko izstrelitev raket v le desetih dneh, sledi pa sredni odločitvi Seula in Washingtona, da v odziv na torkovo izstrelitev balistične rakete srednjega dosega v morje ob Korejskem polotoku vrneta ameriško jedrsko letalonosilko USS Ronald Reagan in izvedeta nove skupne vojaške vaje. Pjongjang se je na to napoved danes ostro odzval in jo označil kot "resno grožnjo stabilnosti razmer na Korejskem polotoku in njegovi okolici". Omenjena letalonosilka je sicer že tudi prejšnji teden sodelovala v skupnih pomorskih vojaških vajah ZDA in Južne Koreje na območju.

Strokovnjaki opozarjajo, da se Pjongjang s številnimi raketnimi poskusi odziva na omenjene vaje južne sosede in ZDA. To so danes potrdili tudi v Pjongjangu, ko so izstrelitve označili kot "nujne protiukrepe" na vaje.

Državi sicer že dolgo izvajata skupne vaje, za katere vztrajata, da so izključno obrambne, Severna Koreja pa jih vidi kot priprave na invazijo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Varnostni svet brez soglasja

O dogajanju na Korejskem polotoku – predvsem o torkovi izstrelitvi rakete, ki naj bi poletela dlje kot katera koli severnokorejska raketa doslej in je povzročila paniko na Japonskem – je medtem na zahtevo ZDA na izredni seji razpravljal Varnostni svet ZN-a. Kitajska je podprla Pjongjang in Washington obtožila izzivanja, namestnik kitajskega veleposlanika pri ZN-u Geng Šuang je med drugim dejal, da ZDA "zastrupljajo regionalno varnostno okolje".

Veleposlanica ZDA Linda Thomas - Greenfield je nasprotno pozvala k zaostritvi obstoječih sankcij proti Severni Koreji, kar pa sta Kitajska in Rusija že večkrat preprečili z vetom, ki ga imata kot stalni članici VS-ja ZN-a.