Severnokorejski voditelj je hčerki pokazal izstrelitev balistične rakete. Foto: Reuters
Severnokorejski voditelj je hčerki pokazal izstrelitev balistične rakete. Foto: Reuters

Deklici naj bi bilo ime Kim Chu-ae. Severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA je objavila več fotografij, na katerih se Kim s hčerko drži za roke, srečujeta se z uradniki, sta skupaj pri pregledu rakete ter pri spremljanju njene izstrelitve na razgledni ploščadi.

Kim Džong Un vodi eno najbolj izoliranih držav na svetu, zelo malo je znanega tudi o njegovem zasebnem življenju. Državni mediji doslej niso nikoli omenjali njegovih otrok, tako da je to prva uradna potrditev, da sploh ima potomce.

Kim Chu-ae se je srečala tudi z uradniki. Foto: Reuters
Kim Chu-ae se je srečala tudi z uradniki. Foto: Reuters

Agencija KCNA je namreč ob fotografijah objavila, da se je Kim izstrelitve udeležil skupaj "s svojo ljubljeno hčerko in soprogo", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Strokovnjak za Severno Korejo iz washingtonskega centra Stimson Michael Madden meni, da je deklica stara med 12 in 13 let in da je Kim z njenim prvim nastopom v javnosti želel pokazati, "da bo četrta generacija na oblast prišla po njegovi krvni liniji".

Kim Chu-ae naj bi bila že septembra videna na videoposnetku ob proslavi državnega praznika, a uradni Pjongjang tega takrat ni potrdil.

Razkritje Kimove hčerke javnosti je analitike razburilo še veliko bolj kot novica, da je Severna Koreja uspešno izstrelila svojo novo in najmočnejšo medcelinsko balistično raketo, ki naj bi bila zmožna doseči tudi ZDA, poroča BBC.

Hvasong-17 kot "najmočnejše strateško orožje"

Raketo Hwasong-17 je Kim Džong Un označil za "najmočnejše strateško orožje na svetu", ob tem pa napovedal nadaljevanje razvoja jedrskega orožja.

Sorodna novica Severna Koreja izstrelila novo medcelinsko balistično raketo

"Kim Džong Un je slovesno izjavil, da če bodo sovražniki še naprej predstavljali grožnje, se bosta naša stranka in vlada odločno odzvali na jedrske bombe z jedrskim orožjem in na popolno konfrontacijo z vsesplošno konfrontacijo," je sporočila uradna tiskovna agencija KCNA.

Bo Kim Chu-ae nasledila očeta?

Razkritje potomca sicer veliko pove o prihodnosti režima. Zelo verjetno je namreč, da je Kim izbral Chu-ae za svojo naslednico, ki bo nekega dne vodila Severno Korejo. Državo že od ustanovitve leta 1948 vodi družinska dinastija.

Pri tem ni jasno, zakaj je Kim javnosti predstavil prav zdaj, saj je še zelo mlada. Če jo pripravlja na prevzem oblasti, bi to lahko pomenilo, da ima 38-letni voditelj zdravstvene težave. Njegovo zdravje je sicer že nekaj časa namreč predmet številnih ugibanj, saj naj bi predstavljalo največje tveganje za stabilnost režima, še navaja BBC.

Njen nastop ob izstrelitvi tako pomembne rakete bi sicer lahko tudi nakazoval, da želi Kim s tem svetu pokazati, da bodo tudi naslednje generacije ohranile jedrsko orožje.