Svetovna zdravstvena organizacija bo preverila rentgenske posnetke obolelih in se prepričala, ali niso morebiti zdravniki narobe diagnosticirali bolezni. Foto: Pixabay
Svetovna zdravstvena organizacija bo preverila rentgenske posnetke obolelih in se prepričala, ali niso morebiti zdravniki narobe diagnosticirali bolezni. Foto: Pixabay

V Kazahstanu je po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa do zdaj z novim koronavirusom okuženih več kot 58.000 ljudi, za covidom-19 pa je umrlo 264 okuženih. Med okuženimi je bil tudi nekdanji predsednik Nursultan Nazarbajev, ki se je po treh tednih okrevanja vrnil na delo. Kljub negativnemu testu bo delo nadaljeval v samoosamitvi in delal na daljavo, so sporočili iz njegovega urada.

V četrtek pa je presenetila izjava kitajskega veleposlaništva v Kazahstanu, ki je svoje državljane opozorila pred 'smrtonosnim neidentificiranim sevom pljučnice', ki da se je junija razširil po Kazahstanu, poroča Deutsche Welle. Po kitajskem družbenem omrežju WeChat so ga sprva celo omenili kot 'kazahstanska pljučnica', nato pa so ga spremenili v 'necovid pljučnico'. Kazahstanske oblasti so se na poročanje odzvale z odzivom, da gre za lažne informacije.

Sorodna novica WHO: Močan izbruh novega koronavirusa je še vedno moč spraviti pod nadzor

Dvakrat več pljučnic kot lani v istem času

S kitajskega veleposlaništva so objavili podatek, da je bilo v prvi polovici leta 2020 z novim koronavirusom v Kazahstanu okuženih 1772 ljudi in da jih je samo junija umrlo 628. Številke se precej razlikujejo od tistih, ki jih objavlja Univerza Johnsa Hopkinsa.

Kazahstanska agencija Kazinform pa je poročala, da je bilo junija v državi dvakrat več pljučnic kot v istem obdobju lani. Primere, ko so imeli oboleli simptome covida-19, a so bili testirani negativni, so obravnavali le kot pljučnico, saj da je to v skladu z usmeritvami WHO-ja, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Zadevo proučuje WHO

V zadevo se je zdaj vpletla Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Direktor WHO-jevega zdravstvenega programa za nujne zadeve Michael Rayn meni, da je ta neznani virus pravzaprav novi koronavirus, ki pa ga niso pravilno identificirali. Ravno zato bodo znova pregledali opravljene rentgenske posnetke pljuč obolelih, da bodo preverili ali ne gre nemara za bolezen covid-19. Prav tako bodo preverili samo izvajanje testiranja na novi koronavirus, da preverijo, ali jih izvajajo pravilno.

Indija potrdila več kot 28.000 dnevnih okužb

Ustrezna zaščita pred novim koronavirusom ob obisku frizerja v Indiji. Foto: Reuters
Ustrezna zaščita pred novim koronavirusom ob obisku frizerja v Indiji. Foto: Reuters

V zadnjih 24 urah so v Indiji potrdili kar 28.637, skupno število okuženih je naraslo na 849.553. Do zdaj so potrdili 22.674 smrti zaradi covida-19, od tega 551 od sobote zjutraj.

Dobra novica po navedbah indijskega ministrstva za zdravje sicer je, da je število ozdravljenih zraslo na skoraj 63 odstotkov. To pomeni, da je ozdravelo več kot pol milijona tistih, pri katerih so potrdili covid-19.

Širjenje koornavirusa je v Indiji eksplodiralo v zadnjem mesecu dni, potem ko so oblasti začele blažiti ali odpravljati pred tem sprejete stroge zajezitvene ukrepe in so se ljudje vrnili na delovna mesta.

Rekordno dnevno število novih okužb s koronavirusom na svetovni ravni

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je bilo v zadnjih 24 urah po svetu zabeleženih 230.370 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je rekordno dnevno povečanje od začetka pandemije. Največ novih okužb je bilo v ZDA, Braziliji in Južni Afriki. Zadnji dnevni rekord je bil postavljen 10. julija.

V Rusiji ozdravi več kot 69 odstotkov okuženih

Ruski krizni center za boj proti koronavirusu je v zadnjih 24 urah potrdil 6615 novih okužb, s čimer je skupno število okužb naraslo na 727.162.

Število umrlih zaradi covida-19 se je zvišalo za 130, na 11.335, kar pomeni približno 1,56 odstotka vseh okuženih. Po drugi strani je število tistih, ki so ozdraveli po covidu-19, preseglo 500.000, kar je več kot 69 odstotkov vseh.

Kot sicer še poudarjajo v Moskvi, je pomembno, da dnevna stopnja rasti oziroma hitrost širjenja koronavirusa že približno mesec dni ostaja pri 1. To pomeni, da en okuženi z virusom načeloma ne okuži več kot eno drugo osebo. Po izračunih agencije je bilo obenem število na novo okuženih v zadnjem tednu nižje od števila na novo okuženih v tednu pred tem in tudi najnižje tedensko število od konca aprila v Rusiji.